De hospita/hospes terug van weggeweest? Goed nieuws!

De hospita/hospes terug van weggeweest? Goed nieuws!

Volgens vastgoedfinancieringsexperts Roel van de Bilt en Rob Wismans van Debta zijn het erover eens: De voordelen van hospitaverhuur zijn duidelijk en de effecten vaak verrassend positief. Lees hun nieuwste bijdrage voor VJ hier.

Het aloude fenomeen van de hospita is terug van weggeweest en staat weer volop in de schijnwerpers. En waarom ook niet? Soms is de oplossing voor een probleem verrassend eenvoudig. Door belemmeringen in wet- en regelgeving weg te nemen, kunnen huiseigenaren en huurders gemakkelijker woonruimte delen. Zo ontstaat er meer woonruimte zonder ingrijpende nieuwbouwprojecten. De voordelen zijn duidelijk en de effecten vaak verrassend positief.

Tijd is rijp
De hospita – ooit een vertrouwd concept – maakt een comeback. Waar het hospitamodel uit de gratie is geraakt, zijn er vandaag de dag legio redenen om het nieuw leven in te blazen. De financiële voordelen voor woningbezitters zijn evident: door de hoge woonlasten te delen met een huurder kan de maandelijkse druk flink afnemen. Minister De Jonge zette eerder dit jaar al stappen om hospitaverhuur te vergemakkelijken, en het lijkt erop dat de tijd rijp is voor deze herintroductie.

Critici wijzen erop dat het effect van hospitaverhuur marginaal zou zijn. Maar recente onderzoeken, zoals dat van Univé, laten een heel ander beeld zien. Hospitaverhuur biedt daarnaast niet alleen extra inkomsten, maar ook de mogelijkheid om de huurders kleine klusjes te laten doen in combinatie met een lagere huur – een win-winsituatie voor zowel verhuurder als huurder. Minister Keijzer heeft recent het potentieel van deze oplossing benadrukt, met schattingen die
oplopen tot maar liefst 100.000 wooneenheden. Zelfs als slechts een kwart hiervan gerealiseerd wordt, zou dat al een enorme stap zijn in de goede richting.

Niet zonder slag of stoot
De herinvoering van hospitaverhuur is geen eenvoudige ‘pennenstreek’. Het vergt aanpassingen bij hypotheekverstrekkers, een specifiek hospitacontract met aangepaste ontbindingsmogelijkheden en wellicht enkele aanpassingen in de huurprijsregulering. Ook verzekeringsvoorwaarden moeten onder de loep worden genomen. Maar de eenvoud van deze oplossing is het waard om de benodigde aanpassingen snel door te voeren. Het vraagt om weten regelgeving die flexibel genoeg is om risico’s voor banken en verzekeraars te adresseren, maar die tegelijkertijd de drempel verlaagt voor verhuurders en huurders. Meer dan financieel voordeel: Het hernieuwde hospitamodel biedt niet alleen financiële voordelen, maar ook sociale. Veel verhuurders zijn niet alleen op zoek naar extra inkomsten, maar ook naar gezelschap of hulp in het huishouden. Dit model kan eenzaamheid verminderen en de sociale cohesie tussen
hospita en huurder versterken. In een tijd waarin individualisering toeneemt, kan hospitaverhuur een waardevolle oplossing bieden die verder reikt dan de economische voordelen.

Het is tijd om de barrières te slechten en volop in te zetten op dit oude, maar waardevolle concept: de hospita is terug! Hoewel er nog enkele hobbels te nemen zijn, is het nut, de relevantie en vooral de eenvoud van hospitaverhuur te belangrijk om te negeren. Gaat het de woningproblematiek oplossen, waarschijnlijk niet. Maar het draagt er wel aan bij! Dus laten we snel werk maken van de benodigde wetswijzigingen en volop campagne voeren om de bekendheid te vergroten. De wereld verandert voortdurend, maar soms is het effectief om een oud concept af te stoffen. De hospita/hospes is terug!



Reacties


Laatste nieuws