De werkplek van het hier en nu

De werkplek van het hier en nu

In het najaar van 2021 verzamelde de internationale Real Estate & Construction industriegroep van BDO Accountants & Adviseurs reacties van BDO-firma’s over de hele wereld over initiatieven en strategieën die verband houden met de terugkeer naar kantoor, en produceerde het rapport ‘The Post-COVID Changes to BDO Office Life’. De focus lag op huidige en nabije toekomstige initiatieven met als doel inzicht en inspiratie te verzamelen voor al onze kantoren en voor ons grote vastgoed- en bouwklantenbestand. CEO’s van kantoororganisaties uit 164 landen deelden waardevolle inzichten, geleerde lessen en effectieve strategieën die werden ingezet om door de veranderende arbeidswereld te navigeren.

Blijf evolueren
Er zijn tweeënhalf jaar verstreken sinds het eerste onderzoek – de pandemie is geschiedenis – maar de veranderingen in de manier waarop we werken hebben een blijvende impact. In het voorjaar van 2024 heeft de internationale Real Estate & Construction industriegroep van BDO een vervolgonderzoek uitgevoerd onder BDO-firma’s. De reeks reacties uit ons wereldwijde netwerk geven een eerlijk en evenwichtig beeld van de nieuwe manier van werken in ons mondiale netwerk. Hoewel deze onderzoeksgegevens een momentopname vertegenwoordigen, illustreren de reacties en de initiatieven die binnen onze organisatie zijn gelanceerd, hoe BDO-firma’s dankzij grote inspanningen en innovaties naar een nieuwe werkcultuur zijn genavigeerd. De lessen van de afgelopen jaren laten zien dat leiders en hun teams aanpasbare werkstrategieën en -initiatieven moeten blijven ontwikkelen.

Kantoorgebouw en organisatiecultuur
Hoewel het doel van kantoren na de pandemie is veranderd, spelen zij nog steeds een cruciale rol in de cultuur van onze organisaties. Het kantoor is nu een van de vele plekken waar wordt gewerkt. Maar het is de belangrijkste plek om bedrijfscultuur en verbindingen op te bouwen, om samen te werken en om te komen tot innovatie. Om de positieve resultaten te optimaliseren, moet het een omgeving zijn waar mensen naartoe willen komen.

Lessons learned
Enkele belangrijke bevindingen uit ons recente onderzoek:

  • Het debat over flexibel werken en werken op afstand is nog niet voorbij en zal de wensen van nieuwe generaties op de werkvloer blijven weerspiegelen.
  • De jongere generaties zoeken naar flexibiliteit, niet alleen in waar ze werken, maar ook in hoe en wanneer ze werken.
  • De eerder gemaakte aannames over ‘wat gebeurt waar’ blijken onjuist. Mensen doen hun concentratiewerk niet alleen op het thuiskantoor en komen niet alleen naar de werkplek voor sociaal contact. Een dergelijk duidelijk onderscheid bestaat niet. Op iedere werklocatie wordt een mix van alle taken uitgevoerd. Het kantoor is slechts een van de vele plekken waar gewerkt en ontmoet wordt.
  • Open ruimtes op onze werkvloeren zorgen nu soms voor te veel lawaai en afleiding, zodat mensen naar de weinige persoonlijke werkplekken verhuizen die nog over zijn en kleine vergaderruimtes bezetten. Dit ondersteunt de cruciale elementen op de werkplek van samenwerking en on-the-job training niet. Dit heeft ertoe geleid dat een aantal recent geïnstalleerde open ruimtes nu alweer worden omgebouwd tot kleinere vergader-/werkruimtes.
  • Onze medewerkers stellen hoge verwachtingen en eisen aan werkfaciliteiten in een ‘hip and happening’, eigentijdse, duurzame omgeving. Deze criteria staan hoog op de agenda van de werkgever van keuze.
  • Leiders moeten blijven beoordelen hoe hun organisatie op effectieve en empathische wijze technologie inzet om hun mensen in staat te stellen sneller, beter en slimmer te werken. Het voortdurend ophalen van feedback van medewerkers zal bijdragen aan het behalen van optimale resultaten.
  • Er zijn meer data nodig over hoe en wanneer we kantoorruimte gebruiken, zodat we gedrag en daarmee het energieverbruik kunnen sturen.

De volgende golf van nieuwe manieren van werken
Nieuwe uitdagingen doemen al op aan de horizon: het detacheren van werk naar andere landen, de verschuiving naar AI en de versnelde digitalisering van veel huidige, handmatige werkprocessen. Zijn zij de voorlopers van een nieuwe golf van nieuwe manieren van werken? 

Benieuwd naar het volledige rapport ‘The BDO Workplace of the here and now’? Download het via: The BDO Workplace of the here and now - BDO

Een bijdrage van
Arjan Endhoven, partner
BDO industriegroep Real estate & Construction



Reacties


Laatste nieuws