Huis verduurzamen om waarde te verhogen met deze tips

In een tijd waarin duurzaamheid alsmaar belangrijker aan het worden is voor zowel de consument als bedrijven in Nederland is het verduurzamen van je woning niet alleen een milieubewuste keuze, maar ook een hele slimme investering. De vraag naar duurzame huizen groeit immers mee met deze vraag.

Er zijn verschillende manieren om je woning te verduurzamen om zo de waarde ervan te verhogen. Denk bijvoorbeeld aan het inhuren van een specialist op het gebied van isolatie Overijssel of een andere regio in Nederland. In dit artikel vertellen we je meer over isoleren en over het treffen van andere maatregelen voor het verduurzamen van je huis.

Stap over op energiezuinige apparatuur in huis
Een van de meest effectieve manieren om de energie-efficiëntie van je huis te verbeteren, is door over te stappen op energiezuinige apparatuur. Veel mensen beschikken nog over oude apparaten zoals oude koelkasten, vaatwassers, wasmachines en meer. Dit soort apparaten verbruiken vaak enorm veel energie, helemaal wanneer ze ouder zijn dan een jaar of tien. 

Beschik je nog over dergelijke oude apparaten die echt veel energie slurpen? Investeer dan in energiezuinige apparaten die weliswaar wat duurder zijn in aankoop, maar die een stuk minder energie verbruiken. Daarmee ben je uiteindelijk goedkoper uit, omdat je minder geld kwijt bent aan je energierekening. Tegelijkertijd draag je bij aan een betere wereld en een hogere waarde van je huis. Een hele fijne win-winsituatie dus!

Verbeter de isolatie van je woning en verlaag energiekosten
Waarmee je eveneens je energiekosten kunt verlagen en zo een aantrekkelijke woning kunt creëren, is het verbeteren van de isolatie van je huis. Goede isolatie is sowieso essentieel voor het verminderen van gestookte energie in de winter. Daarbij helpt het in de zomer juist om de woning koel te houden. Nu de zomers alsmaar warmer lijken te worden, is dat dus zeker een pré voor veel woningzoekers.

Investeer daarom in hoogwaardige isolatiematerialen voor je muren, dak, vloeren en ramen om zo minder energie te hoeven verbruiken en beschermd te zijn voor de kou in de winter en de warmte in de zomer. Schakel hiervoor een expert in om het isolatiewerk zo goed mogelijk te voltooien. In het hele land zijn dit soort professionals te vinden, zoals isolatie Friesland en isolatie Overijssel.

Schaf zonnepanelen aan voor opwekken van zonne-energie
Wat we de laatste jaren ook steeds vaker zien, is dat mensen zonnepanelen aanschaffen om daarmee hun eigen groene zonne-energie op te wekken. Dat is niet alleen een slimme stap met oog op het milieu, maar ook wanneer je van plan bent om je huis uiteindelijk eens te gaan verkopen. Zonnepanelen zijn een effectieve manier om hernieuwbare energie mee op te wekken en zo de energiekosten van het huis aanzienlijk te verlagen.

Er moet wel gezegd worden dat de initiële investering in zonnepanelen hoog kan zijn. De laatste jaren zijn er echter wel steeds meer aanbieders van zonnepanelen te vinden, waardoor de prijzen al iets lager zijn gaan liggen. Maar: je moet niet direct voor de goedkoopste aanbieder gaan. Daarbij moet je weten dat zonnepanelen op de lange termijn aanzienlijke besparingen opleveren, omdat zonne-energie gratis is. Ook wordt de waarde van je huis flink verhoogd.

Tref waterbesparende maatregelen voor je woning
Naast energie is het slim om te onderzoeken welke waterbesparende maatregelen je zoal kunt treffen in huis. Er zijn namelijk verschillende waterbesparende voorzieningen die je aan kunt schaffen waarmee je het waterverbruik direct verlaagt. Denk aan waterbesparende douchekoppen en kranen, maar ook aan toiletten met een laag waterverbruik en kraanbeluchters om zo het totale waterverbruik te verminderen.

Ook energiezuinige apparatuur dat te maken heeft met water kan hierbij helpen. Een moderne en energiezuinige vaatwasser of wasmachine is bijvoorbeeld zo ontworpen dat er zo min mogelijk water wordt verbruikt én dat het water dat verbruikt wordt efficiënt wordt gebruikt. Wat daarnaast handig kan zijn, is een systeem waarmee je regenwater opvangt. Dat water kan gebruikt worden in de tuin of voor het doorspoelen van het toilet. 

Schakel een duurzaamheidsadviseur in voor verduurzamen
Wat je tot slot nog kunt doen naast het isoleren van je woning en het aanschaffen van zonnepanelen is het raadplegen van een professionele energieadviseur of duurzaamheidsadviseur. Zo’n expert kan een uitgebreide energie-audit van je huis uitvoeren, waarna je aanbevelingen ontvangt waarmee je je woning op het gebied van duurzaamheid kan verbeteren. Dit kan ook voor andere onderdelen van het huis, zoals het waterverbruik.

Het inhuren van een dergelijke professional is vooral handig wanneer je zelf niet goed weet waar je moet beginnen en/of wanneer je bovenstaande stappen al uitgevoerd hebt en je nog meer wil doen op het gebied van verduurzamen. Duurzaamheidsadviseurs hebben de nodige ervaring en expertise in huis om je te helpen bij dit proces. Daarmee, en met de andere stappen in dit artikel, wordt je woning binnen no time meer waard.Reacties


Laatste nieuws