Architect Sjoerd Soeters: 'Maatregelen desastreus voor huurmarkt, koopmarkt en sociale woningbouw'

In het televisieprogramma WNL op Zondag liet architect Sjoerd Soeters zich op de laatste dag van het oude jaar kritisch uit over de maatregelen van demissionair minister voor Volkshuisvesting Hugo de Jonge. Soeters noemt de maatregelen desastreus voor de huurmarkt, koopmarkt en sociale woningbouw en bouwplannen die stagneren aan alle kanten.

Verder lezen?

U kunt het artikel niet volledig lezen omdat u nog niet bent ingelogd. Log in of word abonnee van Vastgoedjournaal.nl. U en uw collega's krijgen toegang tot al het nieuws, interviews en achtergronden. Uw onderneming zal tevens elke werkdag de populaire nieuwsbrief ontvangen.

Abonnement afsluitenInloggen

Of wilt u dagelijks onze gratis nieuwsbrief ontvangen? Klik dan op deze link.



Reacties

Ad Van den Heuvel

Soeters slaat de spijker op de kop, maar hij is lang niet de enige. Iedere vastgoedprofessional roept hetzelfde in verschillende toonaarden.

In mijn ogen moet de oplossing worden gezocht in breed gedragen lokale samenwerkingsverbanden, met daarin een belangrijke, dragende rol voor woningcorporaties. Samen met betrouwbare ontwikkelaars/bouwers en gemeenten kan de basis worden gelegd voor oplossingen die lokaal passend zijn. Wat goed is voor de grote steden is niet perse goed voor andere gebieden.

Het tekort aan ambtelijk personeel en het tekort aan deskundigheid / ervaring bij corporaties ( die hun organisaties door de afknijpacties van de overheid noodgedwongen hebben afgebouwd ) kan door bonafide ontwikkelaars worden opgevangen. Dat vereist dan wel het vervangen van geïnstitutionaliseerd wantrouwen in marktpartijen door kritisch vertrouwen. Juist in dat laatste is de huidige generatie politici, met Hugo de Jonge als aanvoerder niet goed.

Haast heeft De Jonge en met hem de hele politiek. Maar haast is in woningbouwland een beroerde raadgever. Bouwen, bouwen ja, maar eerst even goed analyseren wat dan wel. Tijd kost het sowieso. Want ook slopen en verdichten zoals Soeters suggereert kost veel tijd al was het maar om de zittende bewoners ervan te overtuigen dat zij (tijdelijk) plaats moeten maken.

Ad van den Heuvel, Fortissimo Real Estate.

Geplaatst op 2 januari 2024 om 15:11



Laatste nieuws