Netcongestie in delen van Den Haag, mogelijk gevolgen voor grote woningbouwprojecten

In heel Nederland zijn er problemen met een vol elektriciteitsnet. Nu meldt netbeheerder Stedin dat delen van Den Haag ook last van netcongestie heeft. Dit heeft vooral gevolgen voor nieuwe en bestaande grootgebruikers, zoals grote woningbouwprojecten.

Verder lezen?

U kunt het artikel niet volledig lezen omdat u nog niet bent ingelogd. Log in of word abonnee van Vastgoedjournaal.nl. U en uw collega's krijgen toegang tot al het nieuws, interviews en achtergronden. Uw onderneming zal tevens elke werkdag de populaire nieuwsbrief ontvangen.

Abonnement afsluitenInloggen

Of wilt u dagelijks onze gratis nieuwsbrief ontvangen? Klik dan op deze link.



Reacties

De overheid zou de productie / internationaal aankopen van grote batterijen moeten stimuleren. Op piekmomenten in de productie van elektriciteit kunnen deze batterijen (relatief goedkoop) gevuld worden en op piek-verbruiksmomenten (ochtend, namiddag/ vroege avond), wanneer de stroom duur is, kunnen betreffende batterijen de gebouwen waar ze zijn geplaatst voorzien van betaalbare stroom. Wanneer dit grootschalig gebeurt bij nieuwbouwprojecten dan wordt het net hierdoor niet zwaarder belast. Door slim om te gaan met vullen en legen van batterijen en het aanbieden van opslagcapaciteit aan de netbeheerder op piek-aanbod momenten ontstaat een verdienmodel dat de investering rendabel kan maken.

Voorwaarde is dat dit niet als extra belastende maatregel bij ontwikkelaars/ bouwers wordt neergelegd met als gevolg nog minder financieel haalbare projecten (een flinke batterij kost al snel EUR 1.000.000, -). De overheid dient te tonen dat ze zich mede verantwoordelijk voelt om constructief en voortvarend bij te dragen aan een oplossing door pro-actief te faciliteren en subsidiëren.

Geplaatst op 21 december 2023 om 11:02



Laatste nieuws