Verminder kosten en investeer in duurzame zorg: hoe Smartvatten zorginstellingen helpt om water en energie te besparen

Verminder kosten en investeer in duurzame zorg: hoe Smartvatten zorginstellingen helpt om water en energie te besparen

Inzetten op duurzaamheid, is dat niet kostbaar? Juist niet! Door verantwoord management en monitoring van waterverbruik kun je je kosten flink verminderen. Niet alleen je waterrekening gaat omlaag, maar ook de energiefactuur en onderhoudsuitgaven. En in de gezondheidszorg is iedere euro hard nodig. Smartvatten zorgt voor een gedetailleerde real-time monitoring van waterverbruik, spoort lekkages vroegtijdig op en helpt verspilling en schade te voorkomen. 

Water is onmisbaar voor een goede gezondheidszorg. In een sector waar hygiëne en gezonde voeding essentieel zijn, is het waterverbruik ook flink hoger dan elders. Een groot deel van dat verbruik is warm water – en dat betekent ook nog eens een hoger energieverbruik en meer CO2-uitstoot. Het leidt allemaal tot grote kostenposten. En in de zorg ligt het geld niet voor het oprapen. Besparen op nutsvoorzieningen door in te zetten op een optimale waterefficiëntie is daarom geen overbodige luxe, maar een vanzelfsprekende keuze.

Uitdagingen in de gezondheidszorg: veel verbruik en weinig budget
Zorginstellingen zijn grootverbruikers van water. In talloze kamers, toiletten, behandelruimtes, operatiekamers en keukens zijn oneindig veel waterpunten te vinden. Door het verbruik nauwgezet in de gaten te houden kun je goed zien waar het meeste water wordt verbruikt en waar dat minder zou kunnen. Bijvoorbeeld door het beter afstellen van watersystem en -installaties. En met waterbesparende kranen, douches en toiletten, of aandacht te besteden aan verantwoord gebruik. Zo verlaag je je waterkosten en gaat je energierekening omlaag.

Zo ontdekten we pasgeleden bijvoorbeeld een door onze nieuwe klant niet eerder opgemerkte (ondergrondse) lekkage van 30 liter per minuut die al sinds januari liep. De geschatte kosten over de afgelopen acht maanden bedragen bijna 10.000 euro.

Hoe meer waterpunten, hoe meer kans er ook is op lekkages. Dat is niet alleen zonde van het water, maar het leidt ook tot overlast en schade. Reparatiekosten kunnen aardig in de papieren lopen en bedden, kamers of hele afdelingen kunnen niet worden gebruikt terwijl de capaciteit in de zorg al gigantisch onder druk staat. Het lekkagedetectiesysteem van Smartvatten zorgt ervoor dat lekkages snel worden gesignaleerd, waardoor ze kunnen worden verholpen voordat er grote gevolgen zijn. Zo bespaar je kosten én manuren: het onderhoudsteam kan zich op andere belangrijke taken richten.

Creëer een gezondere omgeving
Om adequate zorg te kunnen leveren, is een gezonde omgeving en goede luchtkwaliteit essentieel. Patiënten en bewoners met een verminderde weerstand zijn extra vatbaar voor virussen en infecties. Lekkages die langere tijd onopgemerkt blijven kunnen schimmels veroorzaken, wat voor allergenen in de lucht zorgt en tot astma-aanvallen en andere gezondheidsklachten kan leiden.

'Wanneer we lekkages op tijd signaleren, kunnen we schimmelvorming voorkomen', zegt Raymond Tieman, Sales Director West-Europa bij Smartvatten. 'En daarmee bouw je extra zekerheid in voor je patiënten en je personeel.' Doordat Smartvatten in real-time en tot op de deciliter nauwkeurig meet worden zelfs onzichtbare lekkages tijdig opgespoord. Zo kunnen ze snel verholpen worden en voorkom je niet alleen verspilling en schade, maar ook een verhoging van gezondheidsrisico's.

Zo ontdekten we pasgeleden bijvoorbeeld een door onze nieuwe klant niet eerder opgemerkte (ondergrondse) lekkage van 30 liter per minuut die al sinds januari liep. Dat komt neer op ongeveer 1700 liter per uur en 40.000 liter per dag.  Er is bijna 9.800.000 liter verloren gegaan. De geschatte kosten over de afgelopen 8 maanden bedragen bijna 10.000 euro. Met onze hoofdmeterservice gaan we dit soort grote hoeveelheden waterverspilling tegen.

Voldoe aan klimaatdoelstellingen
De zorg staat, net als andere sectoren, ook nog eens voor een duurzaamheidsopgave: in 2050 moet al het vastgoed energieneutraal zijn. En dat terwijl veel zorginstellingen gehuisvest zijn in gebouwen met relatief slechte energielabels en lage duurzaamheidsscores. Door verantwoord waterverbruik zorg je ervoor dat je minder gebruik hoeft te maken van schaarse natuurlijke hulpbronnen en zet je belangrijke stappen voor de verduurzaming van je gebouw en je ESG-doelstellingen. Ben je klant van Smartvatten? Dan scoor je meteen extra punten op je duurzaamheidscertificeringen, zoals voor GRESB en BREEAM.

Door je waterefficiëntie te optimaliseren bespaar je water, energie en kosten én zorg je voor een veilige omgeving voor patiënten. En dat zonder hoge investeringskosten vooraf. Dankzij de eenvoudig schaalbare producten, uitgebreide service en jarenlange expertise van Smartvatten wordt jouw zorginstelling moeiteloos waterefficiënt. Zo draag je bij aan een betere toekomst – voor de planeet én voor je patiënten.

Over Smartvatten
Smartvatten is specialist op het gebied van waterefficiëntie en levert slimme wateroplossingen voor de volledige watercyclus. Met schaalbare digitale producten meet en analyseert het bedrijf waterverbruik en lekkages in real-time en helpt vastgoedklanten en waterbedrijven waterefficiënt te worden en hun ESG-doelstellingen te behalen. Smartvatten monitort inmiddels al meer dan 15.000 gebouwen en 200.000 appartementen en units.

Meer weten over de voordelen van een optimale waterefficiëntie in de gezondheidszorg met Smartvatten? Neem contact op via raymond.tieman@smartvatten.nl.

 

Reacties