Meerderheid Tweede Kamer wil afschaffing vennootschapsbelasting voor corporaties

Meerderheid Tweede Kamer wil afschaffing vennootschapsbelasting voor corporaties

De Tweede Kamer heeft ingestemd met een langverwachte motie om woningcorporaties vrij te stellen van winstbelasting, een maatregel waar corporaties al geruime tijd voor pleiten. Ook stemde de Kamer voor het afschaffen van de markttoets en komt er onderzoek naar sociale grondprijzen.

Verder lezen?

U kunt het artikel niet volledig lezen omdat u nog niet bent ingelogd. Log in of word abonnee van Vastgoedjournaal.nl. U en uw collega's krijgen toegang tot al het nieuws, interviews en achtergronden. Uw onderneming zal tevens elke werkdag de populaire nieuwsbrief ontvangen.

Abonnement afsluitenInloggen

Of wilt u dagelijks onze gratis nieuwsbrief ontvangen? Klik dan op deze link.

Reacties

Hans Peter Fris

Wat ik hieraan niet begrijp is de stelling dat de winstbelasting ongeveer net zo hoog is als de verhuurdersheffing. Nu de verhuurdersheffing is afgeschaft ontstaat er vrije investeringsruimte voor corporaties om meer te doen aan nieuwbouw en renovatie van sociale huurwoningen. Als die investeringsruimte wordt gebruikt, is er toch een bestemming voor gevonden. Dat geldt wordt dan besteed aan meer nieuwbouw en renovatie etc. Dat betekent dan toch niet dat de winst toeneemt? Het doel van een corporatie is toch niet het maken van winst? Deze maatregel als ook de afschaffing van de markttoets werken volgens mij discrimineren richting alle marktpartijen die projecten ontwikkelen voor sociale, middeldure en vrije sector woningen. Daarbovenop komt dan nog eens de mogelijke (extra)grondprijsreductie voor corporaties. Volgens mij zijn de in 2015 ingestelde maatregelen destijds niet voor niets geweest. Ik vrees dat we weer in een cyclus terechtkomen waarin corporaties een heel eigen rol gaan spelen op de woningmarkt nu ook de markttoets volledig wordt afgeschaft en corporaties dus volop kunnen concurreren met marktpartijen met als grote voordeel geen winstbelasting en mogelijk lagere grondprijzen........

Geplaatst op 28 september 2023 om 11:55