Prijs kantoorgebouwen met laag energielabel tot wel 40 procent gedaald

De energielabel C-verplichting voor kantoorgebouwen groter dan 100 m2 heeft geleid tot een forse prijsdaling voor kantoren met een laag energielabel. Dat is de conclusie uit een onderzoek naar de effecten van deze labelplicht, uitgevoerd door de Universiteit Maastricht. Kantoorgebouwen met een energielabel G zijn tot wel 40 procent in prijs gedaald ten opzichte van kantoren die wel voldoen aan de labelplicht. 

In 2018 kondigde de overheid aan dat alle kantoorgebouwen in Nederland in 2023 minimaal energielabel-C moeten hebben, anders mogen ze officieel niet meer worden gebruikt. Universiteit Maastricht heeft de balans opgemaakt van wat die maatregel voor effect heeft gehad. Het onderzoek vond plaats in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en Dutch Green Building Council (DGBC) in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM). 

Lagere prijzen, maar huren onveranderd door regelgeving  
Naast de prijsdaling van kantoren met een laag label vinden de onderzoekers dat de maatregel nagenoeg geen effect heeft op de huurprijs van kantoorgebouwen. 'Markthuren in energiezuinige kantoren liggen gemiddeld genomen zo’n 5 procent hoger, maar dit percentage is na de label C-regulering onveranderd gebleven. Huurders lijken zich vooralsnog niet veel aan te trekken van de regelgeving', concludeert onderzoeker Nils Kok, hoogleraar vastgoedfinanciering aan de Universiteit Maastricht. 

Grote labelsprongen 
De onderzoekers zien dat sinds de overheidsaankondiging grote labelsprongen worden gemaakt. Van kantoren die worden verduurzaamd, maakt 75 procent direct de stap naar energielabel A, gemeten in vierkante meters. Projectmanager Eefje Stutvoet (DGBC) reageert: 'Dat is een goede zaak. Als kantoren worden verbeterd, dan gebeurt dat gelukkig meteen goed. Het komt ook doordat een ambitieuzere labelplicht in 2030 boven de markt hangt. Ondertussen is het advies al wel opgeschoven naar label A+++, of liever nog helemaal Paris Proof, dus CO2-neutraal.'

Groei in label-C en hoger 
Verder blijkt dat eind 2022 77 procent van de kantoren met een energielabel voldoet aan de labelverplichting. Voor de aankondiging was dat nog 63 procent. Stutvoet: 'Dat lijkt een stap in de goede richting, maar nog altijd heeft 30 procent van alle kantoren nog helemaal geen energielabel. Die hebben we dus niet in beeld.'

Lees hier meer over het onderzoek.Reacties


Laatste nieuws