Verhoog je rendement met verduurzaming: de voordelen van Smartvattens focus op waterefficiëntie

Verhoog je rendement met verduurzaming: de voordelen van Smartvattens focus op waterefficiëntie

Investeren in de verduurzaming van je vastgoed is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je omzet. Denk aan meer huurinkomsten, minder onderhoud en betere rentetarieven bij de bank. Smartvatten maakt het mogelijk door gedetailleerde, real-time watermonitoring en een zeer nauwkeurig lekdetectiesysteem. Zo breng je je waterconsumptie in kaart, ga je verspilling tegen en voorkom je schade. Door te kiezen voor een optimale waterefficiëntie zet jouw bedrijf een grote stap naar een duurzamere én meer rendabele toekomst.

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker – ook op de vastgoedmarkt. De regelgeving rondom je ESG-prestaties wordt bijvoorbeeld strikter, zoals voor het doen van groene investeringen. De EU Taxonomie, onderdeel van de Europese Green Deal, beoordeelt hoe duurzaam investeringen zijn door bedrijven te laten rapporteren over het 'groene gehalte' van die investeringen. Hoe milieuvriendelijker het gebouw waarin wordt geïnvesteerd is en gebruikt wordt, hoe beter er wordt voldaan aan de strenge eisen. Ontwikkelen van duurzame gebouwen of duurzaam renoveren van bestaande panden is dan ook een slimme stap voor je bedrijf. Zowel huurders als investeerders laten grotere belangstelling zien voor dit type panden.

Wanneer er wordt gesproken over duurzaamheid, ligt de nadruk vaak op energie en wordt water vergeten. Dat is een gemiste kans. Met een focus op waterefficiëntie werk je aan een belangrijk onderdeel van verduurzaming: je bespaart namelijk niet alleen water, maar ook de energie die nodig is voor het transporteren, verwarmen en zuiveren ervan. Het optimaliseren van je waterefficiëntie is betaalbaar en laagdrempelig, en zorgt ervoor dat je eigendommen flink in waarde stijgen. We zetten het voor je op een rij.

Verhoog je inkomsten
Nu de vraag naar duurzame gebouwen omhooggaat, is te zien dat het aanbod nog achterblijft. Dat betekent dat er voor duurzame gebouwen een hogere huur kan worden gevraagd, dat ze korter leegstaan en dat ze vaker al vóór oplevering verhuurd worden. De kosten van het ontwikkelen van duurzame gebouwen of het renoveren van bestaande eigendommen kunnen aanvankelijk hoger zijn, maar dit wordt ruimschoots goedgemaakt door de hogere inkomsten. En doordat de technologie zich razendsnel ontwikkelt, wordt ook het bouwen en renoveren van duurzame gebouwen steeds minder kostbaar.

Met duurzaamheidscertificaten zoals GRESB en BREEAM kun je aan de markt laten zien hoe jouw portfolio presteert ten opzichte van je concurrenten. Een hogere waardering maakt jouw gebouwen een stuk aantrekkelijker. Met waterefficiëntie kun je een flink aantal punten scoren, zonder dat het je veel geld, tijd of inspanning hoeft te kosten.

Maak minder kosten
Waterefficiënte gebouwen leveren niet alleen meer inkomsten op, ze zijn daarnaast goedkoper in onderhoud. Wanneer je watersysteem goed loopt, waterverbruik in de gaten wordt gehouden en op een verantwoorde manier gebeurt, en lekkages tijdig worden opgemerkt, ontstaat er minder schade aan je systemen en gebouwen. Apparaten en sanitaire voorzieningen gaan ook langer mee. Dat betekent dat er minder geld uitgegeven hoeft te worden aan reparaties, onderhoud, en het personeel dat daarvoor nodig is. Verzekeringen afsluiten wordt een stuk goedkoper. Duurzame gebouwen die goed worden onderhouden en gemonitord worden door verzekeraars namelijk beschouwd als een minder groot risico. Bij de bank gaan je kosten ook omlaag: ontwikkelaars krijgen voordeligere rentetarieven bij het afsluiten van een lening als ze een duurzaam gebouw op zullen leveren. En vergeet niet dat zo'n kleinere marge bij grote projecten algauw leidt tot een gigantische besparing.

Draag bij aan een duurzame toekomst
Wil je nog een stap verder zetten dan monitoring en lekdetectie, dan kan Smartvatten je adviseren over passende maatregelen – van waterbesparende douchekoppen tot grijswatersystemen – en met je meedenken over een op maat gemaakte waterefficiëntiestrategie. 'Effectief watermanagement hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn', zegt Raymond Tieman, Director of Sales Western Europe. 'Je hoeft alleen maar te beginnen – en wij staan klaar om je bij iedere stap te begeleiden.' Door je waterefficiëntie te optimaliseren zorg je voor toekomstbestendige gebouwen, scoor je hoger op duurzaamheidscertificaten, verhoog je je inkomsten en verminder je je kosten. En dat zonder hoge investeringskosten vooraf. Met de eenvoudig schaalbare producten, uitgebreide service en jarenlange expertise van Smartvatten ben je in no time een flinke stap verder op weg naar een duurzame toekomst – voor de wereld, én voor jouw bedrijf.

Over Smartvatten
Smartvatten is specialist op het gebied van waterefficiëntie en levert slimme wateroplossingen voor de volledige waterkringloop. Met schaalbare digitale producten meet en analyseert het bedrijf waterverbruik en lekkages in real-time en helpt vastgoedklanten en waterbedrijven water-efficiënt te worden en hun ESG-doelstellingen te behalen. Smartvatten monitort inmiddels al meer dan 15.000 gebouwen en 200.000 appartementen en units. Meer weten over waardevermeerdering van vastgoed met de waterefficiëntieservice van Smartvatten? Neem contact met ons op via raymond.tieman@smartvatten.com.

Reacties