Beveiligingsoplossingen met een kop en een staart én in de cloud

‘De tijd dat vastgoed beveiligd werd door enkele camera’s en de bewakingsbeelden werden opgeslagen op servers ligt voorgoed achter ons, maar niet iedereen weet wat er allemaal mogelijk is’, aan het woord is Jeroen Alberts, partnermanager bij Eagle Eye Networks. Hij vertelt over de mogelijkheden die vastgoedeigenaren en -beheerders hebben om hun assets en gebruikers te beschermen. Zowel van binnen als buiten. Ook legt hij uit hoe beveiligingsdata veiligheidsrisico’s in kaart kan brengen met behulp van kunstmatige intelligentie.

Alberts: ‘Anno 2023 is de statische opname- en opslagapparatuur nagenoeg vervangen door cloudoplossingen, die zo veel meer kunnen dan alleen beelden opnemen. Het eerste voordeel van deze techniek is dat de opnames altijd en overal te bekijken zijn, maar het maakt het ook mogelijk om opvallend of afwijkend gedrag te signaleren en te analyseren.’

Jeroen Alberts is sinds zes jaar partnermanager Eagle Eye Networks voor de Benelux. Zijn carrière begon hij in de traditionele beveiliging. ‘De functionele behoefte om overal toegang te hebben tot je beveiligingssysteem bestaat al heel lang, maar de juiste techniek hiervoor is er pas gekomen door de komst van de cloud.’

‘Niet meer nodig dan camera’s en een smartphone’
De Smart Video Surveillance maakt het mogelijk dat beveiligingsbeelden overal ter wereld en 24 uur per dag zijn in te zien. Er hoeft dus geen aparte serverruimte meer te worden ingericht in een pand, of voor het delen van beelden met USB-sticks gewerkt te worden. ‘Om je pand optimaal te beveiligen heb je tegenwoordig niet meer nodig dan camera’s en een smartphone. Op welk niveau je wilt beveiligen wordt een kwestie van vinkjes zetten’, zegt Alberts. Kentekenherkenning koppelen aan bezoekersgegevens, data-analyses uitvoeren met behulp van kunstmatige intelligentie behoren allemaal tot de mogelijkheden.

Hoe veilig is het opslaan van beveiligingsbeelden in de cloud?
‘We werken met zijn allen al dagelijks in de cloud op onze mobiel. Belangrijk is en blijft het gebruik van de app en of hele keten erachter veilig is ingericht. ‘Het is belangrijk dat je je bewust bent met wie je zakendoet', zegt Alberts. Het is het belangrijk om te weten dat het DNA van Eagle Eye Networks is ontstaan vanuit cybersecurity. Vanuit die hoedanigheid is het van oorsprong Amerikaanse bedrijf beveiligingsoplossingen gaan ontwikkelen die toegepast kunnen worden in de cloud en voldoen aan de strenge AVG-regels die de privacy van burgers waarborgen. Onder de opdrachtgevers van Eagle Eye Networks bevinden zich ook scholen en andere overheidsinstellingen.

Wat is er mogelijk voor vastgoedeigenaren en -gebruikers?
Om bij het begin te beginnen adviseert Alberts om beveiliging al vroeg in het vastgoedontwerp op te nemen, want de positie van de te plaatsen camera’s is wel van belang. ‘Natuurlijk zijn er ook achteraf camera’s te plaatsen maar het handigst, en soms ook esthetisch mooier, is het om dit van tevoren te bepalen. Zo is het tegenwoordig ook mogelijk om de camera’s in het hekwerk te integreren. Denk bij het aanbrengen van beveiligingsapparatuur niet meer in vierkante meters, maar in oplossingen’ aldus Alberts. Eagle Eye Networks maakt het door het gebruik van een API-platform ook mogelijk om bestaande systemen van de klant te koppelen aan nieuwe oplossingen. Hierdoor kan bijvoorbeeld de toegangscontrole worden gekoppeld aan de camerabeveiliging. Kortom: zorg dat je naast de ‘bouwvergadering’ ook een ‘cloudvergadering' inplant.

Wat moeten vastgoed eigenaren en gebruikers anders doen:
Observatie-camera’s zijn vaak een sluitpost bij het ontwikkelen van vastgoed. Uiteindelijk wordt het pand dan opgeleverd met hard- en software op locatie waar de eindgebruiker maar mee moet zien te 'dealen'. Maar het kan nu anders door de functies volledig flexibel aan te bieden. Dit is een groot gemak voor de eindgebruiker als hij bijvoorbeeld zijn pand naar een multi- tenant omgeving wil omzetten. 

Praat met verschillende aanbieders
Een ander advies van Alberts is om met verschillende aanbieders te praten, zodat je goed weet wat er mogelijk is. En denk na wie en/of wat je allemaal wilt beveiligen en vastleggen. En niet onbelangrijk; bedenk goed wat je met je verzamelde data wilt doen. Want door algoritmes op de verzamelde data los te laten, kan er bijvoorbeeld gewaarschuwd worden voor opvallend of opmerkelijk gedrag of gebeurtenissen. En die informatie stelt je in staat op tijdig op te treden tegen bijvoorbeeld ongewenste of te veel bezoekers. 

Alberts is enthousiast over al deze ontwikkelingen in de beveiligingsmarkt: ‘En we staan nog maar aan het begin. Er wordt in de toekomst nog veel meer mogelijk.’

De bovengenoemde voorbeelden zijn modulaire oplossingen. Met andere woorden: losse flexibele oplossingen zodat je alleen die toepassingen op het dashboard hoeft aan te vinken die je daadwerkelijk wilt gebruiken.  Je hoeft zo geen dure softwarepakketten aan te schaffen waarvan je het grootste gedeelte niet nodig hebt. Je rekent maandelijks af per gebruikte module.

Eagle Eye Networks kan klanten ontzorgen als het op hun bedrijfsbeveiliging aankomt. Het bedrijf is betrokken bij de hele keten en kan advies uitbrengen vanaf de tekentafel tot aan het aanbevelen van een alarmcentrale en helpen de gebruiker op weg om alles goed te volgen. ‘Met traditionele en statische beveiliging hebben de meeste bedrijven slechts één of twee personen in dienst die het beveiligingssysteem kunnen bedienen vanuit het pand. Met toepassingen in de cloud kan iedereen met de juiste authorisatie toegang tot het systeem hebben, ongeacht waar zij zich bevinden.

 



Reacties


Laatste nieuws