'Wij zien dat steeds meer mensen bewust kiezen voor een baan waarin zij iets kunnen betekenen voor de maatschappij'

Recruiter voor vastgoedpersoneel binnen het publieke domein, Solid Public, is inmiddels zo’n driekwart jaar bezig met invullen van uiteenlopende functies bij maatschappelijk betrokken bedrijven. Met Jaron Bollegraaf, Robbert Jan Meerman en Wouter Molenkamp blikt VJ terug op de eerste maanden. Hoe ervaren zij de huidige markt en wat valt hen op binnen deze specifieke sector, als het om personeelswerving gaat?

De oprichting van Solid Public was voor Bollegraaf en Meerman allesbehalve een eerste stap in de wereld van werving en selectie. Beiden zijn al jaren de drijvende krachten achter Solid Group - waar ook Solid Recruitment onder valt - maar vonden dat de vastgoedvacatures voor de publieke sector speciale aandacht verdienen. Juist in een tijd waarin goed personeel schaars is en het aanbod hoog. Samen met consultant Wouter Molenkamp brengen zij de juiste kandidaten en opdrachtgevers bij elkaar. Hierover zegt Bollegraaf: ‘Wij zien dat steeds meer van onze kandidaten bewust kiezen voor een baan waarin zij iets kunnen betekenen voor de maatschappij. Naast de professionals die na een lange carrière de weerbarstigheid van de commerciële partijen achter zich willen laten, zien wij deze trend ook steeds meer bij jongeren die vanuit hun visie op het leven een aandeel willen leveren in de publieke sector. Het is in het merendeel van de gevallen echt een bewuste keuze.’

Hoe kijkt men nu terug op de eerste maanden Solid Public? Consultant-recruiter Wouter Molenkamp: ‘De diversiteit van de vastgoedfuncties binnen deze specifieke sector is groter dan ik had van tevoren had kunnen bedenken. De markt weet ons voornamelijk te vinden als het gaat om het werven van kandidaten voor de hogere functies, maar ook voor het segment eronder kunnen wij veel betekenen’. Onlangs kon de recruiter twee vacatures bij een kinderopvangorganisatie invullen en is men gestart met de werving van vastgoedprofessionals voor de Rotterdamse Bibliotheek. ‘Een groot gedeelte van de vacatures voor maatschappelijk vastgoed komt bij corporaties, zorg- en onderwijsorganisaties vandaan, maar ook andere maatschappelijke organisaties weten ons inmiddels goed te vinden’ zegt Meerman.

Veel interim-opdrachten
Iets anders dat is opgevallen sinds de oprichting van Solid Public is dat er meer aanvragen binnenkomen voor interim-opdrachten, dan men gewend was vanuit de commerciële sector. Meerman: ‘Dit heeft deels te maken met de beschikbare budgetten, die in de publieke sector vaak uit verschillende potjes komen. En een afgebakende opdracht is nagenoeg risicoloos voor de opdrachtgever. Dus ook voor zelfstandigen, die Nederland met hun vastgoedkennis een beetje mooier willen maken, zijn er mogelijkheden’.

Dat er binnen de BV Nederland een grote behoefte is aan goede vastgoedprofessionals merken ze bij Solid Public dagelijks. ‘Door de hoeveelheid aanvragen, zijn we nauwelijks aan proactieve acquisitie toegekomen. We zijn daarom zelf ook op zoek naar een nieuwe consultant in het team, laat Bollegraaf weten. Gelukkig kan men binnen de Solid Group putten uit een groot eigen netwerk van kandidaten voor deze functie. ‘Maar ook mensen die ons nog niet persoonlijk kennen, kunnen reageren hoor!’, lacht Molenkamp. Meerman vult aan: ‘Sinds we zijn begonnen met Solid Public ontvangen we veel leuke reacties uit ons netwerk. Pas geleden meldde zich nog een kandidaat die wij 15 jaar geleden hebben bemiddeld bij een gemeente. Die zit weer in de molen, op zoek naar een nieuwe uitdaging. Dat de mensen je na 15 jaar niet zijn vergeten, geeft ons veel voldoening’, aldus Bollegraaf tot slot.

Foto: zittend Wouter Molenkamp, achter hem Jaron Bollegraaf en uiterst rechts Robbert Jan Meerman. 

Reacties