Seminar beantwoordt complexe vragen over verduurzaming van (huur)woningen

De energietransitie is op dit moment een groot thema binnen de woningmarkt. De bouweisen voor nieuwe woningen zijn verder aangescherpt, maar juist ook het verduurzamen van bestaande (huur)woningen vormt een enorme uitdaging. Remeha en Brink Climate Systems werken daarom samen aan een nieuw totaalconcept. Samen met Manager Kenniscentrum Energietransitie Mark Sprenkels van Breman als gastspreker vertellen zij op 1 februari graag meer hierover tijdens een gratis seminar bij ICDuBo in Rotterdam.

De woonsector steekt momenteel veel moeite en energie in het verduurzamen van het vastgoed. Dit helpt niet alleen het klimaat, maar kan ook huurders veel voordeel bieden in tijden waarin de energieprijs records aantikt. Tegelijk roepen deze projecten bij verhuurders veel vragen op. Is het overstappen op een (hybride) warmtepomp – zoals in 2026 de norm wordt – wel voor iedere woning haalbaar? En hoe zit het met de aanstaande huurverlaging bij woningen met een E, F of G-label?

Meer comfort en beter label
De samenwerking tussen Remeha en Brink Climate Systems biedt uitkomst. Samen ontwikkelden deze partijen een totaaloplossing, bestaande uit een Remeha HR-ketel en waterzijdig inregelen in combinatie met het Multi Air Supply Ventilatiesysteem van Brink. Door deze combinatie kan de temperatuur van het cv-water aanzienlijk lager worden ingesteld dan in de bestaande situatie. Niet alleen zorgt deze configuratie voor meer comfort en gezonde lucht in huis, ook kan de woning – afhankelijk van de genomen maatregelen – een sprong maken naar energielabel A of zelfs hoger. Wie verder willen verduurzamen, maar een all-electric warmtepompsysteem te ver vindt gaan, kan een hybride warmtepomp kiezen. Hiermee maak je al een mooie verduurzamingsslag, en bespaar je op aardgasverbruik. Bovendien zijn er modellen waarmee de eigenaar op een later moment heel eenvoudig alsnog de stap naar all-electric kan maken.

Samen tot oplossingen komen
‘De combinatie die we in de basis aanbieden, is al heel interessant’, zegt Simon van de Kamp, Hoofd Verkoop Buitendienst bij Brink, over het seminar waar hij en collega’s het concept en de voordelen ervan uitgebreid zal behandelen. Hij zal er een presentatie geven namens Brink, terwijl ook vertegenwoordigers van Remeha en installatiebedrijf Breman aan het woord komen. ‘Remeha biedt verwarmings- en tapwateroplossingen, Breman weet hoe zij deze in het veld kunnen plaatsen en wij zijn gespecialiseerd in het creëren van een gezond binnenklimaat.’

‘Die combinatie kan tot goede ideeën leiden over waar we naartoe moeten met ons woningbestand, wat vooral ook voor woningcorporaties relevant is. We willen graag onze informatie en kennis delen en kijken of we samen tot oplossingen kunnen komen.’ Het seminar gaat daarom niet alleen over het concept van Remeha en Brink, maar behandelt ook meer algemene vraagstukken rond de energietransitie die relevant zijn voor verhuurders.

Minder uitstoot en een lagere energierekening
Eén van de andere sprekers is Rick Bruins, expert duurzame warmteoplossingen bij Remeha. Hij zal tijdens het seminar dieper ingaan op het belang van het reduceren van ons gasverbruik – zeker ook voor woningcoöperaties, VvE’s en vastgoedeigenaren. ‘Op dit moment gebruiken we in Nederland gezamenlijk zo’n acht miljard kuub aardgas om onze woningen te verwarmen en van warm water te voorzien’, vertelt hij onder meer. ‘Als we al die woningen in de komende jaren van hybride warmtepompen voorzien, kunnen we die hoeveelheid van acht miljard kuub al terugdringen tot twee miljard’, gaat hij verder. ‘De twee miljard die overblijft, kunnen we op termijn invullen met groen gas en waterstof. Niet alleen neemt de CO2-uitstoot hiermee enorm af, maar de woningeigenaar gaat ook nog eens flink besparen op zijn of haar energierekening.’

Antwoord op complexe vragen
Namens installatiebedrijf Breman komt Manager Kenniscentrum Energietransitie Mark Sprenkels vertellen over de drie manieren om vastgoedbezit te verduurzamen. ‘De eerste stap is om dit via nieuwbouw te doen, de tweede stap via grootschalige renovatie en de derde stap is geleidelijk, op basis van meerjarige onderhoudsinvesteringen’, loopt hij vast vooruit op zijn presentatie. ‘Ik zal de mensen meenemen in wat ze precies kunnen doen om hun vastgoedbezit te verduurzamen. Ze zullen antwoord krijgen op de complexe vragen rond dit onderwerp.’

Aanmelden voor het seminar
Wilt u meer weten over dit concept en de energietransitie op de woningmarkt in het algemeen? Of zit u met vragen die u de sprekers graag wil voorleggen? Schrijf u dan zeker in voor het seminar. Aanmelden kan via deze link, waar u ook meer informatie kunt terugvinden, zoals het programma inclusief aanvangstijd en de adresgegevens van ICDuBo Rotterdam.



Reacties


Laatste nieuws