Huib Hielkema: ‘Plannen van De Jonge vormen inbreuk op het eigendomsrecht‘

Advocaat Huib Hielkema constateert dat het enige echt nieuwe aan de reguleringsplannen van minster De Jonge is dat nieuwbouw tijdelijk een opslag van 5 procent krijgt. ‘Meer heeft de lobby van IVBN niet opgeleverd. Ik denk niet dat IVBN hier blij mee is’, aldus Hielkema tegen Vastgoedjournaal.

Verder lezen?

U kunt het artikel niet volledig lezen omdat u nog niet bent ingelogd. Log in of word abonnee van Vastgoedjournaal.nl. U en uw collega's krijgen toegang tot al het nieuws, interviews en achtergronden. Uw onderneming zal tevens elke werkdag de populaire nieuwsbrief ontvangen.

Abonnement afsluitenInloggen

Of wilt u dagelijks onze gratis nieuwsbrief ontvangen? Klik dan op deze link.Reacties

Leonard van den Berg

Precies: de plannen van De Jonge vormen naar mijn idee een grove inbreuk op het eigendomsrecht. Immers: wie bepaalt wat je als woningbezitter met je huis mag doen?

De overheid wil met juridisch zeer discutabele maatregelen aan de bovenkant de ruimte beperken om in redelijkheid winst te maken uit woningverhuur (en ruimte voor verduurzaming van datzelfde vastgoed).
Intussen zaagt diezelfde overheid (maar een ander ministerie) vanaf de onderkant de poten onder je stoel vandaan met verzwaring van de box 3 heffingen op vermogen in resp. rendement uit vastgoed.

Dat raakt niet alleen 'grote jongens'; ook kleine, bonafide vastgoedbezitters zitten daarmee opeens genadeloos in de tang en worden van boven én van onderen ge... pakt. Schandelijk.

Daarbij: wat De Jonge doet is bepaald geen goed beleid voeren voor de lange termijn. Het is visieloos korte-termijn paniekvoetbal, ingegeven door het onvermogen om als overheid zélf voor genoeg woningen te zorgen. In plaats van zelf voor voldoende beschikbare middenhuurwoningen te zorgen (tip: waarom koopt de overheid niet gewoon een groot deel van die woningen zelf op?) moet de sociale (midden)huursector nu blijkbaar worden uitgebreid over de ruggen van (veelal) hardwerkende en spaarzame kleine zelfstandigen. Mensen die ook al geen pensioen opbouwen en evenmin kunnen terugvallen op collectieve verzekeringen of wat dan ook, en die hun spaargeld daarom niet over de balk hebben gegooid maar behoedzaam 'in stenen hebben gestopt'.

Ik ben niet snel boos, maar dit is een pijnlijk voorbeeld van een onbetrouwbare en opportunistische overheid die eigen fouten niet erkent maar liever afwentelt. Schaamteloos en zeer dubieus!

Geplaatst op 14 december 2022 om 16:26


Roelant de Schepper

De grote vraag is natuurlijk of dit zo maar mag. Kan Hielkema of een andere advocaat hier iets over zeggen?

Geplaatst op 14 december 2022 om 16:54Laatste nieuws