Bijna 8.500 m² aan politiebureaus onder de hamer

In opdracht van de politie worden vier politiebureaus online geveild. Het gaat om diverse interessante locaties waarvan drie in Middelburg, één locatie ligt in Gorredijk. Op woensdag 16 november 2022 zal het Nysingh Notarissen de politiebureaus via het veilingplatform BVA Auctions veilen. De verkopen in Middelburg worden begeleidt door MVGM Bedrijfsmakelaars, voor Gorredijk is Cushman & Wakefield Netherlands B.V. betrokken.

Drie locaties afstoten in één stad, dat komt niet vaak voor volgens Richard Dieteren van BVA Auctions. De reden hiervan is echter logisch: “Komende zomer wordt, naar verwachting, het nieuwe politiebureau in Middelburg in gebruik genomen. Hierin zijn 360 werkplekken gevestigd en is rekening gehouden met het ‘nieuwe werken’, aangezien ook bij de politie werken op afstand is doorgevoerd.  Hierdoor is het aanhouden van de drie te veilen locaties in Middelburg overbodig geworden. Deze locaties liggen ook nog eens vlak bij elkaar, de sluiting hiervan ligt dan ook voor de hand.”

De in Middelburg gelegen politiebureaus zijn nog in gebruik bij de politie, maar naar verwachting worden deze medio december 2023 leeg en vrij van gebruik opgeleverd. Het object aan de Achter de Houttuinen 10 is gelegen aan de gracht, naast Cityhotel Wood, op steenworp afstand van het centrum en meet een oppervlakte van 1.945 vierkante meter. Op het afgesloten eigen terrein aan de achterzijde zijn 15 parkeerplaatsen beschikbaar, maar het station ligt op een kilometer lopen.

De andere twee locaties, gelegen aan de Segeerssingel 8 en Buitenruststraat 237, liggen net buiten de singel. Het gaat hier om twee kantoorgebouwen met een totale bruto vloeroppervlakte van ruim 6.300 vierkante meter.

Bekijk hier de veilingen van de politiebureaus te Middelburg.

Het voormalige politiebureau in Gorredijk betreft een kleinere locatie (ca. 186m²) op de begane grond. Deze locatie ligt aan de rand van het centrum van Gorredijk, wat een centrumfunctie kent voor de omliggende dorpen.

Online verkoop politiebureaus
De online verkoop is inmiddels vast ritueel geworden binnen het verkoopapparaat van de politie. Ruim vijfenzeventig (voormalig) politiebureaus zijn op deze transparante manier al van eigenaar verwisseld. Afgelopen periode is dit gedaan door makelaarskantoren  Cushman & Wakefield, MVGM en Redept en zijn inmiddels zeer vertrouwd met de aanpak. Of zij dit na dit jaar nog steeds blijven doen is nog onzeker, op maandag 12 september jl. is de nieuwe aanbesteding op Tenderned gesloten voor de komende termijn van aankomende jaren.

Transparant afstoten
De politie kreeg de opdracht van het kabinet om vanaf 2025 jaarlijks €76,5 miljoen te bezuinigen op huisvestingskosten. Onlangs is bekend geworden dat met de sluitingen en de verkoop dit doel ruim wordt overschreden. Uit de interne prognose blijkt dat de korpsleiding rekening houdt met een besparing van €115 miljoen euro. Ook de eenheid Noord-Nederland, waar Gorredijk onder valt, moet inleveren en heeft in 2015 de opdracht gekregen om van 135.000 vierkante meter naar 95.000 vierkante meter aan huisvesting te gaan. Daarnaast moet ook de politie voldoen aan de huidige klimaateisen en wil de politie zijn werknemers een goede werkomgeving bieden.

Waar de politie voorheen nog bij gemeenten na ging of zij interesse hadden om het vastgoed, -tegen een marktconforme prijs-, over te nemen gebeurt dat tegenwoordig een stuk minder. Reden hiervan is dat de Hoge Raad in het arrest Didam van 26 november 2021 beperkingen heeft gesteld aan de contractsvrijheid van overheden bij verkoop van onroerend goed. Onderhands onroerend goed aanbieden aan één exclusieve partij is hierdoor in beginsel niet meer mogelijk.

“We zijn er blij mee dat de politie al sinds 2016 voor ons kiest als één van de verkooppartners. Overheidsinstanties als gemeenten, provincies maar dus ook de politie willen bij voorkeur het afgestoten vastgoed altijd open en transparant aan de markt aanbieden”, licht Richard Dieteren toe.

“Zodoende hebben we een werkwijze vormgegeven waarbij niemand wordt buitengesloten en iedereen een eerlijke deelnamekans heeft. Dat is toch wel de definitie van een online veiling: door een breder publiek aan te trekken kan op een transparante manier een prijs worden gevormd. Door deze objecten, vaak met een herontwikkelingspotentie, langer online te hebben, kunnen geïnteresseerde partijen zich goed inlezen en hun huiswerk doen. Ook kunnen ze de objecten uitgebreid bekijken. De aangesloten makelaars hebben hierin een essentiële rol: zij kennen het object en de potentie als geen ander en kunnen tijdens de kijkdagen de meeste vragen beantwoorden, al hebben zij ook al veel informatie gepubliceerd in de beschikbare datarooms.”

Onderhands bod
De veilingen van de politiepanden zullen plaatsvinden op 16 november 2022. Het is mogelijk om tot en met 15 november 2022 een onderhandse bieding uit te brengen. De onderhandse biedingen worden pas op 17 november 2022 geopend door de notaris, om de transparantie te waarborgen. De politie besluit daarna over gunning. Zo is het proces zo transparant en eerlijk mogelijk.

Bezichtiging
Geïnteresseerden krijgen de mogelijkheid de politiebureaus te bezichtigen. Hiervoor zijn meerdere kijkdagen en tijdstippen gepland. Bekijk de desbetreffende veiling voor meer informatie.

Bieden
Om te kunnen bieden dient een geïnteresseerde partij zich te registreren op de website van BVA Auctions en zich te legaliseren bij een notaris. Indien iemand uiteindelijk de hoogste bieder is, moet deze rekening houden met de wet Bibob, WWFT en bijhorende integriteitsonderzoeken.

Voor uitgebreide informatie over de panden kunt u contact opnemen met makelaarskantoor MVGM voor de objecten in Middelburg en met Cushman & Wakefield voor het object in Gorredijk.

Over BVA Auctions
BVA Auctions is het grootste online veilinghuis van Europa en veilt met haar vastgoed divisie in opdracht van eigenaren, makelaars en hypotheekhouders onroerend goed, variërend van appartementen en vrijstaande woningen tot aan tankstations en kantoorgebouwen. Daarnaast is er een dagelijks wisselend aanbod van o.a., vintage, kunst, antiek, auto’s, boten, maar ook overstock én tweedekans producten zoals retouren en bedrijfsbeëindigingen.

De website heeft maandelijks ruim 6 miljoen bezoekers en meer dan 2,4 miljoen geregistreerde klanten. Maandelijks worden ruim 901.000 biedingen gedaan door kopers uit meer dan 121 landen. Dankzij het ruime en voortdurend wisselend aanbod is er bij BVA Auctions altijd wat te bieden.



Reacties


Laatste nieuws