De Jonge wil regulering middenhuur en 40% nieuwbouw voor middeninkomens

Minister maakt plannen bekend om meer mensen aan een betaalbare woning te helpen

Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Hugo de Jonge, heeft zijn plannen bekendgemaakt om meer mensen aan een betaalbare woning te helpen. Een daarvan is het reguleren van de middenhuur. Een deel van de woningen die nu in de vrije huursector valt, valt daardoor straks onder de gereguleerde middenhuur.

Verder lezen?

U kunt het artikel niet volledig lezen omdat u nog niet bent ingelogd. Log in of word abonnee van Vastgoedjournaal.nl. U en uw collega's krijgen toegang tot al het nieuws, interviews en achtergronden. Uw onderneming zal tevens elke werkdag de populaire nieuwsbrief ontvangen.

Abonnement afsluitenInloggen

Of wilt u dagelijks onze gratis nieuwsbrief ontvangen? Klik dan op deze link.

Reacties

Joost Scholten

Je hoort nooit eens een oplossing om de historische lage huurders marktconform te laten betalen naar WWS. Het is normaal dat iemand voor 100 m2 in oud zuid nog op 145,— euro huur per maand zit. En dat een rechter dan zegt dat het ondernemersrisico is dat men dit ooit zo gekocht heeft. Natuurlijk ligt het dan aan de ondernemer maar de markt is verziekt en stroomt niet door als je de onderkant (in Amsterdam nog bijna 60% van de markt) zo strak in de teugels houdt. Daar kijkt men nog steeds voor weg……

Geplaatst op 19 mei 2022 om 13:24


Kees Kemp

Woningcrisis? Welke crisis en waar? . Iedereen papagaait er lekker op los , net als bij vele andere topics zolang je het crisis noemt. Cijfers worden niet diepgaand geanalyseerd en genuanceerd. Beleid van ministerie of locale overheden wordt dan op basis van sentiment, privé agenda’s of scoringsdrang gemaakt .. niet een prettig idee. Voor je het weet komt De Jonge dus nu met een niet goed doordacht beleid.
Check: verdeling huishoudens in Nederland:
- 58% koopwoning
- 34% een sociale huurwoning ( met slechts minimaal % midden segment)
- 8% een vrijesector..
Dus 92% van de huishoudens ( 58 plus 34) heeft in ieder geval geen probleem.. Echt !
Vele huurders in vrijesector kiezen bewust voor vrijesector huur, als mensen die voor een Swapfiets kiezen..
Een deel daarvan zit te duur in een vrije sector woning i.v.m. de wens op toplocatie te wonen of om de extra luxe, maar wel te duur t.o.v. inkomen versus hun bestedingspatronen.
"Slechts" de starter zonder spaargeld, de asielzoeker en degene die gaat scheiden hebben echt een probleem. Dus focus beleid en woningbouw op die specifieke groepen.
Een ander issue is gewoon de te lage doorstroming door en ouderen die te groot wonen. Met wet en regelgeving wordt geen crisis in #woningmarkt opgelost, ze zal erger worden . Gericht bouwen tbv starter en doorstromer zal woning markt in beweging krijgen.. de huurwaarde wetmatig aanpassen, is goedkoop politiek scoren en helpt echt niet!

Geplaatst op 21 mei 2022 om 11:04