Tulp Group breidt uit met Brug Financieringen

Tulp Group breidt uit met Brug Financieringen

Nu de opkoopbescherming in steeds meer gemeenten van kracht wordt, nemen de transformaties alsmaar toe. Voor het verbouwen van een kantoor- of winkelpand naar woningen is vaak een overbruggingsfinanciering nodig. Voor de Tulp Group reden genoeg om hier een nieuwe bedrijfstak voor in te richten: Brug Financieringen.

“Typisch ‘Hollands’, maar met een internationaal tintje,” vertelt Paul Wessels. VJ sprak met hem over deze nieuwe speler, die vanaf april op de Nederlandse markt actief zal zijn.

Sinds de start in 2015 is de Tulp Group al meerdere keren uitgebreid. Het begon met Tulp Hypotheken voor particulieren, in 2020 gevolgd door De Nederlandse, met de Groene Vastgoedhypotheek specifiek voor professionele beleggers. En nu kunnen alle vastgoedprofessionals ook terecht bij Brug Financieringen voor hun overbruggingskrediet. Alles onder één dak dus. “Dat klopt”, zegt Wessels “maar de vastgoedbelegger of ontwikkelaar is niet verplicht om zowel de overbruggingsfinanciering als de verhuurhypotheek bij ons af te nemen. Al zitten er natuurlijk meer voor- dan nadelen aan om dat wél te doen.”

‘Als er tijd kan worden bespaard, worden ook kosten bespaard’
Wessels vervolgt: “Besluit een ontwikkelaar zowel de overbruggingsfinanciering als de verhuurhypotheek bij ons onder te brengen dan betekent dat dat wij in de toekomst extra snel kunnen schakelen. Wij zien dat sommige ontwikkelaars voor elke project een nieuwe BV oprichten. Bij veel grootbanken worden deze BV’s behandeld als nieuwe klant en wordt het hele Know Your Customer-proces opnieuw in gang gezet. Dit neemt vaak meer tijd in beslag dan de daadwerkelijke transformatie."

Doordat we bij Brug de kwaliteitschecks op een snellere en efficiëntere manier doen, kunnen wij ook sneller op de aanvraag van de klant reageren. En als er tijd wordt bespaard, worden er ook kosten bespaard.

Overbruggingen van Brug Financieringen zijn te verkrijgen vanaf €100.000 tot €1.500.000. De maximale looptijd is 18 maanden met een optie tot 6 maanden verlenging. Wessels: ”We verwachten bij Brug Financieringen dat de gemiddelde lening ergens tussen de €600 á €800 duizend uit zal komen, met een gemiddelde looptijd van 10 maanden. Brug financiert overigens 80% van de waarde vóór verbouwing, 100% van de verbouwkosten en maximaal 80% van de waarde na verbouwing. Bedragen uit het bouwdepot worden uitgekeerd nadat de factuur bij Brug binnen is en gecontroleerd is of de werkzaamheden zijn uitgevoerd.”

Projecten die hoger uitvallen dan €1,5 miljoen zijn overigens ook bespreekbaar, maar behoeven meer maatwerk dus worden individueel beoordeeld. De Tulp Group heeft sinds hun start bijna een miljard euro aan hypotheken verstrekt.

Internationaal tintje
Voor de oprichting van Brug Financieringen is men bij de Tulp Group de samenwerking aangegaan met twee in Londen gevestigde investeerders. “Deze partijen zien een duidelijk verschil tussen de Britse en de Nederlandse vastgoedmarkt. Het grootste verschil zit in de wet- en regelgeving. Het beleggingsklimaat is in Nederland hierdoor beter en met minder risico.” Overigens verwacht Wessels dat ook Nederlandse investeerders zich in de nabije toekomst bij Brug Financieringen zullen aansluiten, zoals zij dat in het eerder deden binnen de andere entiteiten (Tulp Hypotheken en De Nederlandse).

Het is geen geheim dat men bij Tulp Group veel waarde hecht aan de financiering van groene (transformatie)projecten. De klanten worden bij Brug dan ook beloond voor vergroening middels een korting bij het terugbetalen van hun financiering. Kijken de investeerders daar net zo tegenaan? “Er is zeker een grote internationale beweging gaande, maar deze is nog niet uniform”, vertelt Wessels. “Maar investeerders vragen wel steeds vaker of een project en de financiering wel voldoen aan ESG-richtlijnen. En wij streven daar ook zeker naar.” 

Dagelijkse leiding
Brug Financieringen is een op zichzelf staande onderneming binnen Tulp Group. Het product werd ontworpen door Patrick Hooiveld, binnen Tulp verantwoordelijk voor New Business Development, in nauwe samenwerking met Igor Danen van ID Vastgoed Financiering. Samen met operationeel directeur Michel Nagtegaal, zal Hooiveld leiding gaan geven aan het team van Brug Financieringen.

“Doordat Tulp Group alle expertise zelf in huis heeft -van marketing, de kredietacceptatie tot aan de securisaties - is het voor ons mogelijk om nieuwe producten zoals Brug Financieringen snel te implementeren”, vertelt Wessels, zelf algemeen directeur van Tulp Group. “Door deze aanpak kan Tulp Group zich continu blijven ontwikkelen als aantrekkelijk landingsplatform voor nationale en internationale vastgoedbeleggers.”

Bezoek voor meer informatie de website: www.tulpgroup.comReacties


Laatste nieuws