'Wij willen een bijdrage leveren aan veerkrachtige leefomgevingen en vitale organisaties'

In gesprek met Anne van Eldonk, bestuursvoorzitter van Fakton Holding

De komende jaren staan ons stevige uitdagingen te wachten op het gebied van woningbouw, mobiliteit, energietransitie en alle thema’s rondom klimaatadaptatie. Volgens Anne van Eldonk, bestuursvoorzitter van Fakton Holding, heeft met name de energietransitie op korte termijn grote invloed op de realisatie van ruimtelijke vraagstukken. “De energiewaardeketen wordt leidend, omdat er eenvoudigweg te weinig elektriciteit beschikbaar is voor alle ontwikkelplannen. Je moet dus vóór elke ontwikkeling eerst zorgen dat het energievraagstuk op orde is”, zo stelt ze in een gesprek met Vastgoedjournaal.

Fakton is nauw betrokken bij de grote publiek-private vraagstukken op het gebied van ruimte, vastgoed en energie. Meestal geen werk in de spotlights. Anne van Eldonk: “Bij Fakton gaat het altijd over het in beweging brengen van complexe ruimtelijke opgaven met als doel daadwerkelijk tot een overeenkomst - de deal - te komen. Of dit nu om regio’s, gebiedsontwikkelingen, portefeuilles of gebouwen gaat. De afgelopen jaren hebben we gebouwd aan ons platform van ondernemingen. Hierdoor staan we nu uniek opgesteld om vanuit verschillende rollen te adviseren, te managen en te ontwikkelen. Dit doen we vaak samen met onze Fakton-deelneming Springco Urban Analytics, expert in data- en trends op het gebied van woon- en leefomgevingen. Daarmee hebben we ons platform enorm verrijkt.”

Anne van Eldonk vervolgt: “Wij zijn het meest thuis in gebiedsontwikkelingen. Waar we dat begin deze eeuw heel intensief deden in alle Nieuwe Sleutelprojecten van het Rijk - de integrale stedelijke projecten op en rond stations – ligt onze focus nu vooral op de woningbouwversnelling. Wij ontleden deze business case vanuit het drieluik ruimtelijke-, financiële- en organisatiestrategie: welke belangen en kasstromen komen bij elkaar en hoe vertalen we de veelheid aan ambities op het gebied van betaalbaarheid, bereikbaarheid, inclusiviteit, energie en klimaatadaptatie, op een manier dat partijen zich daar ook daadwerkelijk op gaan organiseren.”

Publiek-privaat: verbinden én verwezenlijken
Het platform van ondernemingen van Fakton verbindt en realiseert al 40 jaar lang publiek en private opgaven. De complementaire specialisten binnen het platform houden zich intensief bezig met de vraag hoe er tegen een bepaalde opgave wordt aangekeken en hoe partijen met elkaar te verbinden om een opgave te optimaliseren en te realiseren. Anne van Eldonk: “Het dekkingsvraagstuk vormgeven is hierin heel belangrijk. Vaak worden we financiële rekenmeesters genoemd en dat geeft nog steeds een belangrijk deel van onze meerwaarde aan. Maar we zijn ook actief op het gebied van opiniërende vraagstukken. Zoals recent voor het ministerie van Binnenlandse Zaken dat onze specialisten van Fakton Consultancy vroeg hoe het zit met de grondexploitaties van de afgelopen vijftien jaar en waarom het maar niet lukt om business cases rendabel te krijgen.

Ik durf wel te zeggen dat wij vanuit onze rol beslissend zijn in de totstandkoming van overeenkomsten, altijd onafhankelijk en dus zonder enig financieel belang. Het gaat ons elke keer om de combinatie van verbinden van partijen en verwezenlijken van opgaven. Deze uitvoeringskracht is voelbaar door het hele platform heen. Dat komt bijvoorbeeld tot uiting in de manier waarop Fakton Development en Fakton Executives in private ontwikkelopgaven en publieke processen op besluitvorming sturen. Met die concreetheid dragen we keer op keer bij aan het 'ontkokeren’ en ‘ontschotten’ van de waardeketen en daarmee aan ons einddoel: veerkrachtige leefomgevingen voor de samenleving als geheel en voor de individuele mens in het bijzonder.” 

Meerwaarde in diverse rollen
Het Fakton Platform werkt in opdracht van partijen door de hele vastgoed- en energiewaardeketen. Anne van Eldonk: “Wij gaan altijd voor de uitvoerbaarheid van een project. Dat betekent dat we soms verkleuren van rol als het vraagstuk of de partijen daarom vragen. Zoals bij de Woningbouwimpuls voor gemeenten, het stimuleringsprogramma voor meer betaalbare woningen in stedelijke regio’s. Dit begon met het helpen van het ministerie van Binnenlandse Zaken om de beoordelingstool uit te denken zodat het geld op de goede plekken komt. Inmiddels heeft Fakton Consultancy tal van gemeenten succesvol ondersteund bij het uitwerken en indienen van de aanvraag. Sommige partijen zullen zeggen: ‘dat kan niet want dat is de slager die zijn eigen vlees keurt’. Omdat wij zelf niet de betreffende aanvragen beoordelen en transparant communiceren, blijven wij in een onafhankelijke positie en ontstaat meerwaarde voor zowel het ministerie als gemeente. Beiden hebben baat bij een goede interpretatie van de procedure. Wij kunnen ervoor zorgen dat er echt goede business cases worden ingediend die op hun beurt leiden tot concrete en uitvoerbare projecten.”         

Energie- en vastgoedwaardeketen komen samen
Een van de meer recente werkgebieden is de energietransitie. De energieloot Fakton Energy, is nu zo’n vier jaar oud en al zeer relevant. Anne van Eldonk zegt hierover: “Wij leverden de afgelopen veertig jaar een mooie bijdrage aan de professionalisering van de vastgoedmarkt, door een integrale kijk op de hele waardeketen te stimuleren en uit te bouwen. In de energiewaardeketen vindt deze professionaliseringsslag nu plaats. Voor de energietransitie is een vergelijkbare integrale kijk nodig met als uitgangspunt: wie kan wanneer waarde toevoegen? Dit omvat het hele proces, van opwek en transport tot levering en benodigde aanpassing van gebouwen en van warmte en koude tot elektriciteit. In het urgente vraagstuk van netcongestie komen de energie- en vastgoedwaardeketen samen. Fakton Energy werkt aan meerdere business cases voor smart grids met een uitwisseling van verschillende energiedragers en -opslag, als oplossing voor deze opgave.”        

The Golden Circle
Anne van Eldonk wordt naar eigen zeggen bijzonder geïnspireerd door Simon Sinek, bekend van onder andere The Infinite Game en The Golden Circle, het model waarin Sinek duidelijk maakt dat de why van een organisatie belangrijker is dan het hoe en wat. Met andere woorden: wie je bent en waarom je iets doet is belangrijker dan wat je doet. Of zoals Anne van Eldonk het nuchter zegt: “Waar kom je je bed voor uit ’s ochtends?” Haar antwoord? ”Een beslissende bijdrage leveren aan veerkrachtige leefomgevingen en vitale organisaties. Impact maken en wezenlijke verandering brengen waar steden, plekken én mensen beter van worden.  

Wij geloven erin dat we vanuit onze brede kijk op processen, onze opiniërende rol en de gedegen financiële kennis in combinatie met onze executiekracht, wezenlijk kunnen bijdragen aan de ‘ontkokering’ en ‘ontschotting’ van waardeketens om vraagstukken integraler aan te pakken. Faciliterend én sturend. Op dit gebied is nog genoeg werk aan de winkel.”

Great Place to Work
Behalve dat Anne van Eldonk als bestuursvoorzitter trots is op de organisatie, is ze ook trots op de Great Place to Work-certificering. Vorig jaar is Fakton voor de vijfde keer gecertificeerd met een overall score van 92% op de Trust Index. Dit medewerkersonderzoek meet de geloofwaardigheid, respect, eerlijkheid, trots en kameraadschap binnen een organisatie. Anne van Eldonk: “Great Place to Work is een internationale organisatie, actief in 60 landen, die werkt vanuit het gedachtegoed dat vertrouwen de basis is voor het behalen van betere individuele prestaties, betere teamprestaties en betere bedrijfsresultaten met groei en innovatie als gevolg. Wij zijn vijf jaar geleden met dit onderzoek begonnen, omdat de mensen binnen Fakton onze belangrijkste ‘asset’ én spiegel zijn. We willen het beste uit onszelf én uit onze teams halen.”

Meer weten?
Wie meer wil weten over Fakton kan een bezoek brengen aan www.fakton.com of contact opnemen met Anne van Eldonk op telefoonnummer 010-300 6000. Voor meer informatie over de ondernemingen binnen het platform kunt u een digitaal bezoek brengen aan Fakton Consultancy, Fakton Energy, Fakton Development en Fakton Executives of aan Springco, een deelneming van Fakton.

 



Reacties


Laatste nieuws