Nieuw hoofdkantoor Drees & Sommer: voorbeeld van innovaties en duurzaamheid

De ambitie van projectmanagement- en vastgoedadviesbureau Drees & Sommer is om opdrachtgevers te helpen bij het realiseren van succesvolle gebouwen. Om een vastgoedproject te laten slagen is volgens Drees & Sommer een aantal factoren belangrijk: duurzaamheid, digitalisering, kostenefficiency en innovatie.

Toen Drees & Sommer zelf besloot een nieuw hoofdkantoor te realiseren, stond voorop dat dit dé mogelijkheid was om te laten zien waar de internationale organisatie voor staat. Practice what you preach dus. Vorige maand werd op de campus van Drees & Sommer in Stuttgart het nieuwe hoofdgebouw opgeleverd: een unieke gelegenheid om veelbelovende bouwtechnologieën te ontwikkelen, te testen en te demonstreren.

Duurzaam: groen, groener, groenst
Milieutechnisch gezien is het gebouw een echte hoogvlieger:  een energie-plus gebouw, in lijn met de klimaatpositieve filosofie van Drees & Sommer. Door verschillende energieoplossingen te combineren – geothermische installaties, luchtwarmtepompen en PV-installaties op het dak en in de gevel en beglazing - wekt het gebouw meer energie op dan dat het tijdens een normale werkdag verbruikt. Duurzaamheid en Cradle to Cradle zijn verweven in het ontwerp: alle bouwmaterialen zijn gecontroleerd op herkomst, recycleerbaarheid en scheidbaarheid. De opvallende, groene façade van twaalf meter hoog draagt niet alleen visueel, maar ook technisch bij aan het duurzame karakter van het gebouw. Het heeft een positief effect op het gebouw (isolatie), de directe omgeving (koeling, filtering luchtvervuiling en geluidsdemping) en op de biodiversiteit (insecten). En last but not least: groen is goed voor de mentale gezondheid. (tekst gaat verder onder de afbeelding)

Digitaal: gebouw in dienst van de gebruikers
Het gebouw van 7.000 m² is een schoolvoorbeeld van een Customized Smart Building. Naast 200 werkplekken en vergaderruimten is er een conferentieruimte, een cafetaria, een groot restaurant, een ondergrondse parkeergarage en zijn er overdekte fietsenstallingen. Uiteraard zijn op diverse plekken om het gebouw elektrische oplaadpunten aangebracht, kunnen de medewerkers deelnemen aan autodelen en zijn er parkeerbeheersystemen. Allerlei toegepaste digitale technologieën vergemakkelijken het leven van medewerkers, klanten en leveranciers. Apps voor toegangsautorisatie, reservering van vergaderruimtes en automatische temperatuur- en lichtregeling zijn nog maar enkele van de vele voorbeelden.

Kostenefficiënt: modulair, lean en BIM
Planning en uitvoering zijn zeer tijds- en kostenefficiënt gerealiseerd door de combinatie van processen als LCM Digital, just-in-time levering en de productie van geprefabriceerde modules op basis van BIM modellen. Het toepassen van geprefabriceerde technische voorzieningen levert aanzienlijke kosten- en tijdbesparingen op tijdens planning, productie en montage. Samen met partner Würth is een nieuwe BSE-module ontworpen met voorzieningen zoals verwarming, airconditioning en elektrische systemen. Het BIM-model vertelt precies welke modules met welke materialen en componenten waar in het gebouw zijn geïnstalleerd. Zó is altijd precies bekend welke materialen in de toekomst opnieuw bruikbaar zijn.

Innovatief: de nieuwste snufjes
De nieuw ontwikkelde, modulaire gevel biedt optimale isolatie van geluid en temperatuur terwijl de paneeldikte tot een minimum is beperkt: slechts 21 cm! EPEA, de dochtermaatschappij van Drees & Sommer en grondlegger van het Cradle to Cradle® principe, was nauw betrokken bij het ontwikkelproces en adviseerde over de Cradle to Cradle gevelcomponenten.

Innovation Hub
De digitale transformatie die in de markt plaatsvindt, betekent dat de belangen en behoeften van onze opdrachtgevers sneller dan ooit veranderen. Drees & Sommer lanceerde de eigen Innovation Hub als snelkookpan voor de wereldwijde know-how en expertise die er binnen het bedrijf is op het gebied van building performance en vastgoedadvies. Onder het motto ‘Let's innovate real estate’ ontwikkelt Drees & Sommer samen met startups en partners continu technologische innovaties, nieuwe businessmodellen en gebruikersgerichte concepten. Internationale ontwikkelingen die Drees & Sommer Netherlands waar nodig doorvertaalt voor de Nederlandse markt en op maat maakt voor zijn opdrachtgevers.

Het nieuwe hoofdkantoor van Drees & Sommer is een innovatief en technologisch hoogstandje waarbij de toegepaste producten, elementen en processen bijdragen het duurzame, digitale, kostenefficiënte en innovatieve karakter. Een unieke showcase van de toegevoegde waarde die Drees & Sommer levert aan vastgoed, bouw- en huisvestingsprojecten.

Dit was een bijdrage van Drees & Sommer. Voor meer informatie bezoek: www.dreso.nl

Foto's: copyright Drees & Sommer

Reacties