Maak je waterverbruik veiliger en duurzamer terwijl je geld bespaart

Een miljard euro. Dat is hoeveel waterschade onze maatschappij ieder jaar kost. Smartvatten biedt een oplossing die even simpel als ingenieus is. Het stelt je niet alleen in staat om meteen op lekkages te reageren, maar je kunt ook de verspilling van water tegengaan die ervoor zorgt dat je geld letterlijk wegspoelt. 

Waterschade kost vastgoedeigenaren jaarlijks bijna 600 miljoen euro en de maatschappij ongeveer 1 miljard per jaar. Dat is ongeveer gelijk aan 2,5 miljoen per dag.

“Als het om water gaat wordt de kwestie van veiligheid in onze maatschappij genegeerd. Alle vastgoedeigenaren hebben energiedoelen, maar er zijn er maar weinig die waterdoelen hebben, hoewel we nu wel een stijging zien in het bewustzijn van het probleem”, zegt Raymond Tieman, Sales Manager Benelux bij Smartvatten. Het bedrijf werkt al jaren aan waterveiligheid en heeft gezien hoe groot de schade kan zijn als er ongelukken gebeuren.

“Waterschade is de ultieme nachtmerrie voor een vastgoedeigenaar. Niet alleen de financiële klap die komt kijken bij het opruimen ervan,” zegt Tieman, “maar ook de andere factoren zoals een tijdelijk onderkomen verzorgen en het emotionele effect op bewoners maken het probleem nog omvangrijker.”

Direct een lekkage melding
Het waterverbruik van een pand bijhouden wordt vaak handmatig gedaan door de watermeters af te lezen en de data maandelijks te registreren. Follow-ups worden met deze verzamelde data nauwelijks gedaan en de kans op het opsporen van grote afwijkingen is klein. Smartvatten werkt met een oplossing die even simpel als ingenieus is. Op de watermeter wordt een camera geplaatst die elke minuut een foto neemt en die naar de digitale cloud stuurt, waardoor je verzekerd bent van doorlopende gegevensverzameling.

“Wanneer er een lekkage plaatsvindt, reageert het systeem meteen op de verandering in waterverbruik en stuurt een melding naar de persoon die erover gaat. Dit maakt het mogelijk om direct in actie te komen om het probleem op te lossen – voordat er te veel schade is veroorzaakt”, zegt Tieman. (tekst gaat verder onder de afbeelding)

Minder lekkages betekent minder kosten
Door je waterverbruik bij te houden kun je ook verspilling voorkomen. En nu de waterprijzen aan het stijgen zijn is er ook een financiële stimulans om goed te kijken naar waterverbruik. “Een kwart van onze klanten bespaart tot wel 25 procent op hun waterkosten. Lekkende kranen en continu doorspoelende toiletten worden direct opgespoord. Door kleppen en ventielen om en om af te sluiten kun je de veranderingen in real-time zien en opsporen waar de aanpassingen moeten worden gedaan”, zegt Tieman.

“Met de juiste achtergrondinformatie kunnen vastgoedeigenaren veel makkelijker weloverwogen beslissingen nemen over alles van onderhoudsplannen tot nieuwe investeringen. Als er bijvoorbeeld lekkende toiletten zijn, kan het financieel te verantwoorden zijn om een investering in nieuwe toiletten te vervroegen.”

Nog een voordeel van de oplossing van Smartvatten is het tijdsaspect. Vastgoedmanagers hoeven niet langer op pad te gaan om watermeters af te lezen, maar hebben toegang tot de informatie via hun computer. Watermeters zitten vaak op lastig te bereiken plekken en op allerlei locaties die ver uit elkaar liggen, wat het werk nog lastiger maakt.

Deskundige hulp is de basis voor slimme beslissingen
Steeds meer bedrijven vervangen hun oude watermeters met digitale oplossingen. Maar zelfs als de data automatisch wordt verzameld, wordt de informatie zelden gebruikt voor iets anders dan facturatie. Data analyseren is niet eenvoudig, maar als het goed gedaan wordt is het een ware goudmijn die je in staat stelt om verborgen kosten op te sporen en de juiste beslissingen voor de toekomst te nemen.

“Dat is waar wij komen kijken. Met onze expertise kunnen we bedrijven helpen om hun data te analyseren en waterverbruiksinformatie mee te nemen in hun onderhoudsplannen, klimaat- en duurzaamheidsdoelen en hun financiële plannen”, zegt Tieman.

Behalve de directe voordelen van de oplossing van Smartvatten – onmiddellijke lekkageopsporing en het stroomlijnen van dataverzameling – krijgen klanten ook hulp bij het verlagen van kosten, duurzaam management van hun waterverbruik, het naar behoren analyseren van verzamelde data en het maken van weloverwogen beslissingen over de toekomst. “We helpen onze klanten tijdens hun volledige waterreis, van begin tot eind – en verder”, zegt Tieman ter afsluiting.

Specialist in water efficiëntie
Smartvatten is een expert in water efficiëntie en biedt oplossingen om waterverbruik bij te houden. Ze werken met vastgoedeigenaren, vastgoedmanagers, servicebedrijven, waterbedrijven en organisaties die het duurzame verbruik van energie promoten. Op dit moment maken meer dan 7.500 bedrijven gebruik van hun diensten. Smartvatten ondersteunt deze bedrijven onder andere met het op afstand monitoren van hun waterverbruik, water besparen en het creëren van waterefficiëntiestrategieën.

 

Reacties