In één jaar tijd de grootste verhuurmakelaar van Nederland: Rebid maakt het waar

Ze kregen de afgelopen maanden nogal wat over zich heen, variërend van een mild ‘bijzondere ontwikkeling’ tot een fel ‘een nieuw dieptepunt in de toch al knettergekke woningmarkt’. Zelf staan ze vrij nuchter tegenover die hele heisa en vinden het stiekem ook wel leuk, want al die publiciteit heeft flink bijgedragen aan hun naamsbekendheid. Tijd voor het Vastgoedjournaal om eens een nuchter en verhelderend gesprek te hebben met Daniël Raadschelders en Yoshua Mustamu, één van de oprichters van Rebid.nl. 

Als aankomend registeraccountant die met Rebid.nl nèt even een andere afslag nam, blijft Daniël Raadschelders ook tamelijk nuchter onder alle heisa. Want in alle commotie en emotie wordt meestal over het hoofd gezien dat Rebid.nl niet de zoveelste verhuurmakelaar is. Maar een innovatieve, data gedreven onderneming die gebruik maakt van slimme software om vraag en aanbod sneller en efficiënter bij elkaar te brengen en het hele verhuurproces te stroomlijnen. Daniël Raadschelders, verduidelijkend: “We zijn geen verhuurmakelaar, maar een techbedrijf.” Transparantie is daarbij key. Maar ja, de huidige woningmarkt is nogal overspannen, waardoor de gemoederen makkelijk hoog oplopen.

'Mensen zien het echt als tegen elkaar opbieden. En dat is totaal niet wat wij doen, niet wat wij willen, en wat ook niet gebeurt.'

Snel en transparant
Dat hun initiatief zoveel commotie met zich mee zou brengen had Daniël Raadschelders absoluut niet verwacht. "Mensen zien het echt als tegen elkaar opbieden. En dat is totaal niet wat wij doen, niet wat wij willen, en wat ook niet gebeurt. Huurders kunnen een vrij voorstel doen voor de huurprijs, maar de prijs alleen is niet bepalend voor de selectie van de huurder." Er wordt door Rebid.nl ook gekeken naar andere zaken: welk inkomen heeft de huurder, wat is de samenstelling van een huishouden, hoe snel kan de huurder de woning betrekken. En volgens Raadschelders in de praktijk dat verhuurders in veel gevallen andere aspecten belangrijker vinden dan alleen de prijs. Zeker in de huidige situatie, waarin er een groot woningtekort is. Volgens Raadschelders is het Rebid.nl platform snel en transparant, waarbij huurders elkaars voorstellen ook kunnen zien. Dat leidt niet per sé tot opdrijving van de huurprijzen. Een verhuurder kan dankzij Rebid.nl zien wat de markt bereid is te betalen. Daniel Raadschelders: “In de huidige markt liggen de prijzen net boven de vraagprijs, waardoor er een goed rendement gerealiseerd kan worden.” 

Full service verhuuroplossing
Rebid.nl is overigens het gevolg van frustrerende persoonlijke ervaringen met het huren van een woning; dat moest volgens Raadschelders anders en vooral beter kunnen. Want de traditionele manier waarbij je met vele gegadigden kans probeert te maken op een huurwoning, zonder dat je weet waarom jij buiten de boot valt, voelt als oneerlijk. De aanpak van Rebid.nl leidt in elk geval tot meer transparantie en snelheid (“gemiddeld verhuren we een woning in 13,4 dag”). Raadschelders legt uit: “Uitgangspunt was een full-service verhuuroplossing te creëren, waarbij we het makelaarsproces bijna helemaal hebben geautomatiseerd. Want dat was iets wat volgens ons een stuk efficiënter kon. Bij een traditionele verhuurmakelaar worden een hele hoop dingen nog steeds handmatig gedaan, zoals het plannen van bezichtigingen en de communicatie met de huurders. Door dat deel te automatiseren houden wij veel tijd over voor essentiële zaken zoals het screenen, het begeleiden van de bezichtiging en het opstellen van het contract.”

'Zo blijft de drempel om te reageren voor huurders laag en realiseert Rebid.nl altijd de maximale traffic naar een woning.'

Compleet beheer
Rebid.nl brengt huurder en verhuurder bij elkaar en screent beide partijen, waardoor de huurder bijvoorbeeld zeker is dat hij/zij te maken heeft met een bonafide verhuurder. Terwijl een verhuurder via een ‘dashboard’ realtime over alle informatie beschikt over de status van zijn te verhuren/verhuurde woningen. Daniel Raadschelders: “Behalve inzicht in het financieel en commercieel beheer heeft de verhuurder via het dashboard ook inzicht in het technisch beheer, dat wij eveneens verzorgen. Wij regelen dus het hele traject voor de verhuurder, nemen hem/haar alle zorgen uit handen.” Als huurder kun je een gratis account aanmaken en reageren op woningen. Zo blijft de drempel om te reageren voor huurders laag en realiseert Rebid.nl altijd de maximale traffic naar een woning. Rebid.nl kan op basis van haar data een goede inschatting maken van de te verwachten huurprijs. Te hoog zou leegstand kunnen beteken, terwijl te laag verlies van rendement zou betekenen. Raadschelders: “Door ons transparante systeem heeft de verhuurder snel zicht op wat de markt bereid is te betalen en dat is op het moment vaak net iets meer dan de vraagprijs. Trouwens: in de meeste gevallen wordt door de verhuurder niet gekozen voor het hoogste voorstel bij het selecteren van een huurder, maar wordt er ook gekeken naar inkomen, samenstelling van de huurders, en naar bijvoorbeeld de aanwezigheid van huisdieren.”

Ambitie
Hoewel Rebid.nl met haar partnerpartijen een landelijke dekking biedt, ligt de focus op de Randstad. Dat gaat als een speer, want binnen een jaar veroverde Rebid.nl een plek in de top tien van verhuurmakelaars in Nederland. Daarmee zijn de ambities niet gestild, want nu al wordt er gekeken naar België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Maar eerst moeten de ambities in eigen land waargemaakt worden. Daniel Raadschelders: “Wij verwachten dat we eind Q1, halverwege Q2 2022 de grootste verhuurmakelaar van Nederland te zijn.” Waar hij lachend aan toevoegt: “Als we ons zouden vergelijken met een verhuurmakelaar, want we zijn veel meer dan dat.”

Meer weten?
Wilt u als verhuurder of belegger meer weten over de dienstverlening van Rebid.nl? Neem dan contact op met Daniël Raadschelders of Yoshua Mustamu. Zij zijn te bereiken op 085 – 303 15 49. 

Reacties