All-In Real Estate steekt een oud gebouw in een nieuw jasje

Frank Vogel en All-In Real Estate nestelen zich in Haarlem. Vogel: "Een pand vinden welke aan onze verwachtingen voldoet is nog niet zo makkelijk in deze tijden. Na ruim een jaar de markt te hebben afgestruind, werd uiteindelijk het perfecte pand gevonden in Haarlem aan het Kenaupark." Frank Vogel en Menno Baars vertellen over hun nieuwe kantoor.

Vogel gaat verder: "Ten tijde van ons verblijf in het kantoor aan de Fred. Roeskestraat in Amsterdam, werd de opdracht gegeven een nieuw onderkomen voor de organisatie te zoeken. Het oude kantoor verkocht en de nieuwe uitdaging was geboren voor ons als vastgoedontwikkelaar, een nieuwe eigen werkplek. Het nieuwe kantoor moest minimaal ook díe unieke ontwikkeling zijn, net als het kantoor aan de Fred. Roeskestraat. Met de kleinschalige paviljoens omringd door hoogbouw aan de Zuidas kreeg All-In Real Estate een vermelding in de top 10 kantoorgebouwen van Nederland (onderzoek Rabobank, 2016). Daarmee was de hoogte van onze toekomstige lat gelegd."

'Kantoor moet voldoen aan de nieuwe wensen en behoeftes van de organisatie'
De werknemers van het kantoor komen allemaal uit Haarlem en omstreken, daarom werd al snel besloten die kant op te gaan. Als introverte onafhankelijk opererende organisatie hebben wij veel projecten door heel Nederland. "Er was voor ons geen reden om aan de Zuidas te blijven, maar iets dichter bij huis te zoeken wat zou voldoen aan de nieuwe wensen en behoeftes van de organisatie", aldus Baars. (tekst gaat verder onder de afbeelding)

Nieuwe broedplaats van All-In Real Estate
“In 2018 kregen wij via een relatie een villa aangeboden aan de rand van het Kenaupark in Haarlem. Na de eerste bezichtiging wisten wij het meteen: dit wordt de nieuwe broedplaats van All-In Real Estate! Het pand was op dat moment nog verhuurd en in zeer slechte staat. Vrijwel al het monumentale was door de jaren heen verdwenen. Zo zat er een systeemplafond in en waren nagenoeg alle binnenmuren verwijderd of vervangen. We zagen meteen dat dit een enorme uitdaging zou worden, maar tegelijkertijd ook een kans om iets moois te realiseren”, vertelt Vogel.

Opgaven voor het bouwteam
Evenals bij het voormalige kantoor in Amsterdam werd MONK-architecten benaderd voor het ontwerp, ditmaal samen met aannemer Heddes Bouw werd er een bouwteam samengesteld. Voor het terrein en de tuin werd een samenwerking gevonden met Cadier Tuinman, een lokale hovenier. Het pand werd eerst volledig gestript. De wensen en behoeftes van de organisatie werden geïnventariseerd en verwerkt in het plan van aanpak en verder uitgewerkt om een duurzaam en modern Rijksmonument te realiseren. Een oud gebouw in een nieuw jasje.

We zagen meteen dat dit een enorme uitdaging zou worden, maar tegelijkertijd ook een kans om iets moois te realiseren.

De eerste stap was gasloos worden. Het pand draait nu op lage temperatuur warmtepompen waarmee een hybride systeem is gerealiseerd. Deze bestaat enerzijds uit convectoren die naast de basisverwarming ook een warmtegordijn creëren. Onze grootste uitdaging waren de ramen: de monumentale kozijnen laten slechts een beperkte glasdikte toe en daardoor een behoorlijke koudebrug die verduurzaming in de weg staat. Door convectoren onder de ramen te plaatsen en plenumafzuiging in het plafond te verwerken, ontstaat een warmtegordijn die de koude val ondervangt. Daarnaast zijn er wandunits ingebouwd voor de ventilatie welke tegelijkertijd ook nog kunnen koelen of verwarmen. Tot slot is het dak volledig vernieuwd en geïsoleerd en zijn alle buitenmuren voorzien van 30 cm dikke voorzetwanden voor een hoge isolatiewaarde. Baars: “We hebben een van de meest duurzame rijksmonumenten van Nederland weten realiseren."

Clubhuis-gevoel
Naast de technische hoogstandjes, het moderne interieur en een flexibel aantal werkplekken en vergaderruimtes, zit er in het souterrain een eigen pop-up restaurant en bar. Vanuit de gedachten dat het nieuwe kantoor ook een clubhuis is die bijdraagt aan ontspanning en sociale contacten van de werknemers. Een gezonde en positieve werkplek bestaat niet alleen uit een zit-stabureau en een ergonomische bureaustoel, maar een complete warme inrichting die brainstormsessies en prestaties stimuleren. “Uiteindelijk zorgt het clubhuis dat iedereen zich één voelt”, aldus Vogel tot besluit.

Reacties