Dít is waarom hout zo interessant is voor de vastgoedsector

Hout is een steeds vaker gebruikt materiaal in de bouw- en vastgoedsector. Hout zorgt voor diverse duurzaamheidsvoordelen en gezondheidsvoordelen. In dit artikel lees je waarom hout een interessant materiaal is voor de bouw én voor interieurs.

Traditioneel gezien worden nieuwe gebouwen vooral gemaakt met beton. Toch is hierin een verschuiving te zien. Zowel bouwers als architecten constateren dat hout hiervoor een prima alternatief is. Vanwege de diverse voordelen van bouwen met hout, is houtbouw in een enorme opmars geraakt.

Hout voor hoogbouw
Zo wordt zelfs al hout voor hoogbouw ingezet. In Nederland is de eerste houten woontoren van 32 meter in Amsterdam neergezet. In 2025 wordt het Tree House van 140 meter hoog in Rotterdam gerealiseerd en ook Eindhoven heeft toekomstplannen voor houtbouw. Daar staan The Dutch Mountains op de planning. De bouw zal naar verwachting starten in 2022. Maar waarom is hout in de bouw toch zo populair?

Duurzaamheidsvoordelen; minder CO2, goede isolatie en recyclebaar
Allereerst is het zo dat bomen C02 nodig hebben. Dat betekent dat hout al CO2 heeft opgeslagen en dat deze C02 tijdens de bouw gebonden blijft aan het hout. Hout heeft dus een positieve koolstofbalans en zorgt daarmee niet voor extra uitstoot. Daarnaast is het een uitstekend isolatiemateriaal. Hout koelt namelijk niet snel af en warmt ook niet snel op. Dit is dan ook de reden dat je in de Alpen vaak houten huizen ziet. Of dat mensen in interieurs steeds vaker kiezen voor een parketvloer. Het laatste duurzaamheidsvoordeel is dat een houten constructie lang kan blijven bestaan, mits het goed onderhouden wordt. Daarna is de constructie te recyclen naar houten panelen.

Gezondheidsvoordelen; goede luchtkwaliteit en positief effect op de mens
Daarnaast biedt hout een aantal gezondheidsvoordelen. Zo heeft het materiaal een goede invloed op de luchtkwaliteit, waardoor mensen met astma of allergieën minder last hebben. Ook zorgt hout voor een goede vochtigheidsgraad, wat schimmels voorkomt. Hout is uiteraard een natuurlijk materiaal. Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat het omringen met de natuur en natuurlijke materialen een positief effect hebben op zowel de mentale als lichamelijke gesteldheid van mensen. Daarom is het ook voor interieurs interessant om houten tafels of kasten te gebruiken, bijvoorbeeld een tafel van Oakwell Furniture.

Kortom, hout wordt vanwege de lage C02-uitstoot, goede isolatie, positieve invloed op luchtkwaliteit en de leefomgeving steeds vaker ingezet in de vastgoedsector. Ga jij je er ook aan wagen?

Reacties

Lees onze special over Hoogbouw Special