Geen btw-aftrek bouwkosten woning voor particulier met zonnepanelen

Door het plaatsen van zonnepanelen en terugleveren van stroom aan de energieleverancier wordt een particulier ondernemer voor de btw. De btw over de aanschaf en installatie van zonnepanelen kan dan worden teruggevraagd bij de Belastingdienst. Al geruime tijd leeft de discussie of ook de btw op bouwkosten van een nieuwbouwwoning kan worden teruggevraagd als zonnepanelen op een nieuwbouwwoning worden geplaatst. De Hoge Raad heeft recent geoordeeld dat de btw op bouwkosten door een particulier niet kan worden teruggevraagd. Dat geldt ook voor de btw op de aanschaf van de grond.

Volgens de Hoge Raad worden de kosten voor de eigen woning (en de grond) hoe dan ook gemaakt door een particulier. Dus ook wanneer de zonnepanelen niet zouden zijn aangeschaft. De kosten zijn daarom niet gemaakt voor het opwekken van stroom met zonnepanelen en tegen vergoeding leveren van elektriciteit, maar omdat een particulier in de woning wil wonen. Daarmee is er onvoldoende verband tussen de bouwkosten (en kosten voor de grond) en de levering van elektriciteit en bestaat er geen recht op aftrek.

Correctie btw-aftrek
Deze uitspraak van de Hoge Raad maakt duidelijk dat de btw op bouwkosten van een nieuwbouwwoning bij plaatsing van zonnepanelen niet in aftrek mag worden gebracht. Dit betekent dus ook dat als u dat wel gedaan heeft, u dit zal moeten corrigeren. Vanwege de suppletieplicht moet u dit op eigen initiatief doen. Doet u dit niet dan riskeert u een boete wegens niet voldoen aan de suppletieplicht en het ten onrechte in aftrek brengen van de btw op de bouwkosten.

Werkkamer in eigen woning
Heeft u ook een werkkamer in uw woning die u verhuurt aan uw BV? De btw op de bouwkosten van de werkkamer kan dan nog steeds in aftrek worden gebracht. U mag echter niet ook een deel van de btw die drukt op het dak in aftrek brengen wegens de levering van elektriciteit die u heeft opgewekt met uw zonnepanelen. Heeft u die btw wel in aftrek gebracht dan moet u die dus terugbetalen.

Dit was een bijdrage van BDO Accountants & Belastingadviseurs B.V. | Branchegroep Bouw & Vastgoed.
Geschreven dor Dr. Mr. Madeleine Merkx en Marco Beerens
Contact en informatie via woz@bdo.nl  en www.bdo.nl/nl-nl/branches/bouw-vastgoed Reacties


Laatste nieuws