'Kleinere kantoren en bedrijfsunits in Zeeland erg in trek'

Vastgoedjournaal maakt deze zomer een virtuele reis door Nederland en vraagt onderweg makelaars naar de stand van zaken in hun regio. In Zeeland vonden we Sinke Komejan bereid om iets te vertellen over hun ervaringen op de lokale kantorenmarkt. Jordi van Veen, vastgoedadviseur bedrijfsonroerendgoed stond VJ te woord. 

"Wij ervaren dat de kleinere kantoren en bedrijfsunits in Zeeland erg in trek zijn. Voornamelijk kleinere organisaties, eenmanszaken zijn de partijen welke op zoek zijn naar dergelijke ruimte in de huidige verhuurmarkt. Als wij mogen spreken over een bepaalde grootte spreken wij voornamelijk over bedrijfsunits van 100 tot en met 250m2", aldus Van Veen. 

Nieuw bedrijvenpark in Goes
In Zeeland zijn er diverse partijen op zoek zijn naar huisvesting. De zoekers zijn heel divers, van zorg tot aan de technieksector. Bedrijfsmatig zijn voornamelijk Middelburg en Goes belangrijke locaties welke intrek zijn bij ondernemers. De gemeente Goes gaat bovendien beginnen met het uitgeven van gronden op een nieuw bedrijvenpark. Wij zien echter wel dat de detailhandel terughoudender is. In Zeeland is er echter wel een verschil te merken tussen (toeristische) kustplaatsen als Domburg en Middelburg en plaatsen als Vlissingen en Terneuzen. In twee laatstgenoemde plaatsen is er relatief veel leegstand.

Is er sprake van een corona-effect?
Van Veen "Corona heeft een redelijke invloed gehad op de vraag naar kantoorruimte. Desalniettemin is het voormalig Deltakantoor in zijn geheel verbouwd tot hoogwaardig kantoorpand. Diverse partijen hebben voor deze ruimtes al interesse getoond of zijn daadwerkelijk overgegaan tot het huren van ruimtes. Tevens hebben in Goes enkele interessante transacties plaatsgevonden. De markt in Zeeland van kantoorruimte beperkt zich voornamelijk tot Middelburg en Goes en de vraag was mede door centralisatie van grote bedrijven en overheidsorganisaties al beperkter."

Wat kan Van Veen vertellen over de prijsontwikkeling bij aan- en verkoop van kantoren? "Wij hebben recent een interessante blog op onze website gepubliceerd welke de prijsontwikkeling op de zakelijke markt in verhouding tot de woningmarkt omschrijft. In deze blog spreken wij in het begin voornamelijk de situatie in de woningmarkt, het structureel overbieden en de sterke prijsstijgingen. Halverwege deze blog wordt de switch wordt gemaakt naar het commerciële vastgoed. Ik nodig u uit deze op onze website te bekijken."

 

Reacties

Lees onze special over Special Woonvormen 2022