Hunkemöller reserveert geld om coronasteun terug te betalen

Uit het jaarverslag van Hunkemöller blijkt dat het bedrijf in 2020 tot 31 januari 2021 zeker 12% minder omzet draaide dan een jaar eerder. Door huurkortingen bij verhuurders af te dwingen is het bedrijf relatief voordelig uit de crisis gekomen. Hunkemöller ontving €16,1 miljoen aan coronasteun het afgelopen voor alle landen waar het actief is.

Van de Nederlandse overheid kreeg de lingerieketen een bedrag van €6,3 miljoen vanuit de NOW-regeling. Daar moet nu naar verwachting driekwart van worden terugbetaald. De lingerieketen heeft laten weten €4,8 miljoen te hebben gereserveerd voor dit doel. Het bedrag kan nog oplopen, dat meldt het ANP.

Lockdown huur
Toen de eerste besmettingsgolf zich in Europa had aangediend, sneed Hunkemöller stevig in de kosten. De keten kwam met veel verhuurders tot een overeenkomst om tijdens lockdowns maar de helft van de verschuldigde huur te betalen. Tegelijkertijd deed het bedrijf een beroep op alle mogelijke vormen van overheidssteun.

Doordat alle fysieke winkels gesloten bleven, verkocht Hunkemöller in rap tempo meer lingerie online. De verkopen van de eigen webshop stegen met ruim 82en de totale onlineomzet nam toe tot ruim €140 miljoen, tegenover €89,4 miljoen een jaar eerder. Gelijktijdig met het digitale succes sloot Hunkemöller 32 winkels, terwijl er maar negen nieuwe openden. Het bedrijf verwacht ook de komende jaren meer winkels te sluiten dan nieuwe te openen.

Weigeren huurbetaling
In april vorig haar ontvingen de verhuurders nog een brief van Hunkemöller waarin stond dat er in verband met de coronamaatregelen en omzetdaling geen huur meer zou worden betaald. Dit schoot twee pandeigenaren, waaronder Wereldhave, dusdanig in het verkeerde keelgat dat zij faillissement van de winkelketen aanvroegen.

Carlyle 
De fiscus onderzoekt op dit moment de kosten rond de overname door Carlyle van een BV die opging in Hunkemöller International en de ophoging van het de schulden voor de lingerieketen in april 2017. In dat jaar sloot het bedrijf voor 155 miljoen euro aan extra leningen af, waaronder een een krediet van €80 miljoen voor 9 % rente.

Reacties

Lees onze special over Special Woonvormen 2022