Colliers omarmt proptech voor excellente dienstverlening

Vastgoedadviseur Colliers heeft zich aangesloten bij de Holland ConTech & PropTech community. Wouter Truffino vroeg CEO Dirk Bakker en CTO Bas Ambachtsheer wat zij verwachten van de samenwerking.

“Door de samenwerking blijven we nog beter op de hoogte van alle ontwikkelingen op het gebied van proptech-innovatie in Europa’’, zegt Bakker, “en vinden we een platform waar we professionals in deze branche makkelijker kunnen bereiken.’’ Volgens Ambachtsheer past dit goed bij Colliers, omdat het bedrijf op dit moment in een technologische stroomversnelling zit.

Bekijk het interview hieronder:

 

Wat voor proptech-oplossingen zoekt Colliers?
“We willen vooral groeien op het gebied van property en asset management’’, vertelt Bakker. ‘’Binnen Nederland hebben we 3,2 miljoen vierkante meter in beheer en bijna 25 miljoen in Europa. We zijn daarin een dominante speler. Daarom willen we het volledige property management ‘proptechniseren’.”

‘Proptechniseren’, een mooi begrip, maar wat houdt het precies in?
Bakker: “We maken ‘digital twins’ van gebouwen. Op basis van de data die daaruit komt, bepalen we strategieën om de relatie tussen huurder en eigenaar te verbeteren. Dat leidt tot betere samenwerkingen, langdurige contracten en gunstigere verdienmodellen. Een win-win-winsituatie voor beide partijen.’’

Volgens Ambachtsheer is er veel data beschikbaar waar niet volledig gebruik van wordt gemaakt. “De eigenaar is altijd op zoek naar een langdurige en goede relatie met de huurder. Daar spelen wij een grote rol in. Door onze kennis en ervaring met property management weten we ook goed wat er speelt bij huurders. Dat moeten we proactief inzetten om efficiënter gebruik te maken van vastgoed.’’

Corona heeft één ding duidelijk gemaakt: het kantoor blijft belangrijk voor ontmoeting en samenwerking. Iets wat moeilijker gaat vanachter je scherm. Maar hoe gaan we weer terug naar kantoor? Wil al het personeel wel terug?
Bakker verwacht van wel. Bij Colliers staan ze te springen. En zo niet, dan adviseert hij om het kantoor interessant, leuk en ongedwongen te maken. ‘’Zorg dat je een kantoor hebt waar je naartoe wílt en niet waar je naartoe móet.”

Waar kijkt Colliers het meest naar uit voor het komende jaar?
“Dat de kroegen weer opengaan!” De mannen zijn het erover eens: weer over niets ouwehoeren en lachen in de kroeg, dat missen ze enorm. ‘’Die kroegmentaliteit is ook belangrijk voor een bedrijf’’, vindt Bakker.’’Teaming noem ik dat. Collectief slimheid aan elkaar verbinden. De bar is daarvoor een bindmiddel. Daar spreken taxateurs met marketeers en makelaars met designers. Het levert altijd nieuwe ideeën op.’’

Reacties

Lees onze special over Special Woonvormen 2022