LanceFree: ‘We willen een revolutie teweeg brengen’

Vastgoedjournaal sprak met Oscar Meijerink van online platform LanceFree. Deze Rotterdamse start-up wil met hun digitale platform vraag en aanbod bij installatie- en bouwbedrijven op een makkelijke manier met elkaar verbinden. “Het bouwen van je eigen flexibele schil is nog nooit zo makkelijk geweest.” 

LanceFree is een online platform dat installatie- en bouwbedrijven helpt bij het vinden en inhuren van zzp’ers, evenals het beheren van administratief werk. Het platform is onderdeel van Centricity24 Group, een intermediair voor de bouw- en vastgoedsector, dat valt onder de paraplu van Nexton. Nexton is specialist in vraagstukken op het gebied van smart building, energietransitie, duurzaamheid, circulariteit en as a service-modellen. Nexton is mede-eigenaar van 15 zelfstandige advies- en installatiebedrijven en productleveranciers.

Pioneren met Nexton
Oscar Meijerink, directeur van LanceFree vertelt aan Vastgoedjournaal: “Wij willen met ons digitale platform een revolutie teweeg brengen in de (bouw)technische branche. Dat sluit perfect aan bij de doelstelling van Nexton, een innovatief en vooruitstrevend techbedrijf, dat inzet op data en smart buildings. Maar om deze innovatieve oplossingen te realiseren, heb je wel de capaciteit nodig en het juiste personeel. En in deze schaarse markt is dat niet altijd vanzelfsprekend en is er sprake van een tekort aan geschikt technisch personeel.”   

Zonder tussenkomst van een tussenpersoon
Meijerink vertelt: “Daarom hebben we het online platform LanceFree bedacht waarmee we makkelijker werkgevers en freelancers met elkaar in contact brengen, zonder tussenkomst van een tussenpersoon. Het enige dat wij doen, is vraag en aanbod bij elkaar brengen en daar zo goed als mogelijk in faciliteren. We hebben het proces zoveel mogelijk gedigitaliseerd en matchmaking via slimme algoritmes gerealiseerd.”

Dashboard
Hoe werkt LanceFree precies? In enkele stappen kunnen werkgevers hun opdrachten plaatsen, legt Meijerink uit. “Door de projectnaam, locatie en werkzaamheden te beschrijven, inclusief een prijsindicatie per uur kan je al een opdracht op ons platform plaatsen. Daarna kan je zoeken in de database en zzp’ers uitnodigen voor je project of reacties afwachten.” Is er een match? Dan krijg je hier automatisch een melding van. Daarna kan er contract worden getekend dat samen met alle andere documentatie op het platform wordt bewaard.

Eigen flexibele schil bouwen
“Elke dag of week vullen de zzp'ers hun werktijden in ter goedkeuring. Je kunt de werktijden online inzien en je kunt ze goedkeuren of weigeren. Hiermee houden we administratie transparant. Je ontvangt wekelijks één verzamelfactuur en in je dashboard vind je alle gemaakte afspraken terug.” LanceFree regelt daarbij de betaling van de zzp'ers en financiert dit voor. “Je kan zo op een makkelijke en overzichtelijke manier je eigen flexibele schil bouwen,” aldus Meijerink.

Elke dinsdag een factuur‍
Voor zzp’ers werkt het precies hetzelfde: door een account aan te maken kunnen zij hun wensen aangeven en de beschikbare opdrachten bekijken. “De opdrachtgever kan eenvoudig via de chat de voorwaarden met je bespreken, de aanbieding versturen en uiteindelijk je definitieve projectgegevens toesturen. Jij hoeft daarna alleen nog maar je werkuren in te dienen.” De factuur wordt automatisch elke dinsdag gegenereerd uit het systeem en verstuurd naar de opdrachtgever.

Meijerink vervolgt: “We zetten op ons platform ook sterk in op geografische matching om te voorkomen dat mensen die in Rotterdam werken in Amsterdam aan de slag gaan, terwijl er ook een soortgelijk project in de buurt is. We kunnen zo inzetten op maximale efficiëntie.”

Menselijke maat
Meijerink benadrukt dat niet alles volledig automatisch gaat. “Als je een profiel bij ons aanmaakt word er snel contact met je opgenomen door een van onze medewerkers voor een identiteits- en KVK-check. Daarnaast helpen we ook om te zorgen dat het profiel van de opdracht of de werknemer zo aangevuld mogelijk is. Dus ondanks dat alles gedigitaliseerd is, is er wel degelijk sprake van een menselijke maat en meedenken met de klant.” 

Signaleringsfunctie
LanceFree heeft daarnaast ook verschillende signaleringsfuncties ingebouwd. “We houden ons conform de wetgeving omtrent zzp’ers en geven een seintje aan onze gebruikers wanneer zij te lang voor één werkgever werken zonder vaste aanstelling. Tevens zorgen we ervoor dat alle opdrachten aan het minimumuurtarief houden van € 16,- per uur dat wettelijk is bepaald.”

Doorgroeien naar 1.000 freelancers en zzp’ers
In maart 2020 is het platform live gegaan en ondanks de coronacrisis gaat het voor de wind. Meijerink vertelt: “Op dit moment zijn er circa 100 opdrachtgevers op het platform actief die op zoek zijn naar personeel en hebben we ongeveer 500 freelancers in ons bestand. We hebben de ambitie om door te groeien naar 1.000 freelancers en zzp’ers, dit hopen we binnen nu en een jaar te realiseren.”

Wat voor impact heeft de coronacrisis op de sector en de werkgelegenheid? “De coronacrisis zorgt voor een flinke rimpel de aankomende tijd, maar het is niet te vergelijken met de kredietcrisis. Het vertrouwen is nog hoog, de vraag naar woningen en andere bouwprojecten is er nog en onze  economie is robuust. Zolang er schaarste is op de arbeidsmarkt, zal de vraag naar zelfstandig werk groot blijven.”

Arbeidsongeschiktheid
Daarnaast wil LanceFree in de toekomst haar diensten verder uitbreiden met additionele services zoals arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en boekhouden. “Veel zzp’ers hebben geen arbeidsongeschiktheidverzekering, maar dit is wel belangrijk. Wij willen als platform hier een adviserende rol in gaan spelen, omdat werkgevers en werknemers hier op te attenderen.”

Ook is LanceFree in gesprek met verschillende bouwbedrijven om het platform verder onder de aandacht te brengen. “We hebben ons platform zo ingericht dat we het ook tailormade kunnen aanpassen en kunnen opschalen voor een specifieke opdrachtgever. Zeker als je meerdere projecten hebt lopen en op zoek bent naar grotere aantallen werknemers.”

“De essentie van LanceFree is dat we werk zoeken en vinden met elkaar willen verbinden op een zo directe en efficiënte manier. Al die dingen samen maken dit het platform van de toekomst.”



Reacties


Laatste nieuws