Grote steden willen 'steviger wetsvoorstel' om woningmarkt te beschermen

De rijksoverheid moet gemeenten betere mogelijkheden bieden om slecht verhuurderschap aan te pakken. Hier pleitten de G5-steden voor in een reactie op het wetsvoorstel van demissionair minister Ollongren over opkoopbescherming en tijdelijke verhuur.

Verder lezen?

U kunt het artikel niet volledig lezen omdat u nog niet bent ingelogd. Log in of word abonnee van Vastgoedjournaal.nl. U en uw collega's krijgen toegang tot al het nieuws, interviews en achtergronden. Uw onderneming zal tevens elke werkdag de populaire nieuwsbrief ontvangen.

Abonnement afsluitenInloggen

Of wilt u dagelijks onze gratis nieuwsbrief ontvangen? Klik dan op deze link.

Reacties

Maarten Vos

Er is nog een eenvoudige ingreep die het rijk zou kunnen doen: geef huurders het recht om met terugwerkende kracht (van bijv 5 jaar) de huur voor te leggen aan de huurcommissie. Nu durven huurders vaak geen bezwaar te maken, als gevolg van (angst voor) intimidatie door de verhuurder.

Geplaatst op 18 januari 2021 om 10:23


M.W.K. Hendrickx

Voordat er allerlei nieuwe regels verzonnen worden, zou handhaving van de bestaande regels in mijn ogen de meest voor de hand liggende zijn. Het woning waarderingsstelsel, wat je er ook van vindt, is vrij helder. Toets elke woning die op de markt komt hieraan en je bent al een heel eind. Dit vergt actief handhavingsbeleid van gemeenten....Gewoon ouderwets controleren. Dan laten verhuurders het wel uit hun hoofd voor te veel te verhuren. Bijkomend voordeel is dat de rendementen dan potentieel te laag worden, dus instappen om woningen te verhuren zullen ze minder snel doen.

Geplaatst op 18 januari 2021 om 10:50


Kees Kemp

De woningmarkt problematiek wordt niet opgelost door meer en of strengere regels. Regels creeren geen extra woningen, de extra regels zijn er debet aan dat woning productie vertraagt. Extra aanbod van elke type woning voor elke doelgroep zal doorstroming bewerkstelligen. En doorstroming is noodzakelijk, nu wonen te veel mensen in een "verkeerde" woning. Meer aanbod zal ook prijsontwikkeling temperen. Voorts valt objectief de prijs ontwikkelingen erg mee zodra eea wordt gecorrigeerd tov inflatie, inkomens groei, lage rente tov 2008, lage werkloosheid en steeds hoogwaardiger aanbod huur en koopwoning. Politiek verschuilt zich achter regels en zou beleid moeten maken en uitvoeren. De oplossing is alles bouwen en een scherper grondprijsbeleid.

Geplaatst op 18 januari 2021 om 11:06