Max Crowdfund en blockchain

Dagelijks hoort en ziet u ongetwijfeld berichten in de media voorbijkomen over blockchain. Max Crowdfund, een online crowdfunding platform dat mooie kansen biedt voor vastgoedinvesteringen, maakt (als één van de voorlopers op dit gebied) gebruik van deze technologie. Hoe gaat dit precies in zijn werk?

Blockchain is een technologie die (waarde)transacties tussen meerdere personen vastlegt, zonder de tussenkomst van derden. Door een goede beveiliging en transparantie gebeurt de toetsing en registratie zoals gewenst van alle partijen. Bij blockchain gebeurt deze toetsing en registratie niet door een (afhankelijke) partij, maar door het systeem zelf.

Daarnaast wordt blockchain vaak vergeleken met een grootboek met informatie. Dit kan informatie zijn over onder andere geldtransacties of afspraken tussen verschillende partijen. Veel diensten en software die we vandaag de dag gebruiken, steunen op databases die functioneren als grootboeken, waaronder geld, identiteitsgegevens en medische dossiers. Deze databases worden op een centrale plaats, afgesloten van de buitenwereld, bijgewerkt. De reden hiervoor is omdat het van uitzonderlijk belang is om deze data beveiligd te houden. Een groot nadeel van centraal afgesloten databases is echter dat het niet veilig is om deze te laten aansluiten op andere systemen voor het laten plaatsvinden van transacties. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van een intermediair die de transactie in goede banen zou moeten leiden, wat zorgt voor (onnodige) transactiekosten en tijdverspilling.

Wat is het voordeel van blockchain?
Blockchain is daarentegen volkomen anders. Binnen de blockchain is niemand exclusief eigenaar, maar is er meer sprake van een peer-to-peer netwerk. Hierbij verdelen alle deelnemers van het netwerk gelijk het eigendom. Om deze reden is het een open netwerk, waar iedereen die dat wil deel aan kunt nemen. Het universele grootboek van blockchain is niets anders dan een lijst met gegevens, waarbij iedere deelnemer een exacte kopie van die lijst krijgt en kan zien wat erin staat. Iedereen op deze lijst kan vervolgens wijzigingen aanbrengen, welke direct worden opgenomen. Het resultaat is dat alle deelnemers altijd naar dezelfde lijst met gegeven kijken, overal ter wereld en op elk moment.

Een voordeel van een open netwerk, is dat het niet gehackt kan worden. Daarnaast kunnen oudere transacties niet worden gewijzigd, waardoor er geen vervalsing kan ontstaan. Deze manier van het opslaan van data heeft meerdere voordelen:

  • Onmogelijk om te kraken door hackers
  • Het verspreiden van data gebeurt veilig
  • Data hoeft niet meer te worden opgeslagen op één centrale plek, wat een zwakte is voor de veiligheid.
  • Elke transactie kan worden teruggevonden.

Goedgekeurd door AFM
In juli 2020 heeft Max Crowdfund goedkeuring ontvangen van de Nederlandse Financiële Autoriteit (AFM) voor het gebruikt van blockchain binnen haar crowdfunding projecten. Het komt zelden voor dat een blockchain-technologie zo nauw verbonden is met de financiële en bancaire wereld, maar juist die kloof overbruggen is ons doel geweest met dit project. Max Crowdfund registreert momenteel al de investeringsmogelijkheden (als deze eenmaal zijn volgeschreven) op de blockchain en daarmee heeft iedereen toegang tot deze informatie. Bij blockchain draait alles om transparantie en met deze technologie kan iedereen alle geschiedenis en details over elke transactie op de blockchain verkennen. Hierdoor ontstaat een 100% transparant systeem, wat perfect aansluit op de missie: ‘Het beleggen in vastgoed eenvoudig en toegankelijk maken voor iedereen’.

Het is mogelijk voor beleggers binnen het platform om hun saldo-rekening, portefeuillestatus en prestaties te zien en maandelijkse, driemaandelijkse en jaarlijkse investeringsrapporten te ontvangen. Extra investeringen, evenals nieuwe stortingen of opnames, kunnen binnen enkele seconden worden gedaan, terwijl diepgaande prestaties en statistieken van de beleggingsportefeuille beschikbaar zijn om te bekijken. Dit maakt Max Crowdfund eenvoudig en transparant voor iedereen.

Voor meer informatie, bezoek onze website Maxcrowdfund.com en maak gratis een account aan.

Reacties