Wat gaat er spelen in de bouw- en vastgoedsector volgend jaar?

Het bepalen van de trends van 2021 is na een chaotisch en onvoorspelbaar jaar nog spannender dan andere jaren. Holland ConTech & PropTech vroeg het haar leden hun trend voor 2021 te delen. Want áls er een groep mensen is die altijd een stap vooruitkijken, zijn het de leden van het netwerk wel.

Nederland zal uit haar coronawinterslaap ontwaken. De vraag naar schaarse beleggingsproducten zoals woningen en supermarkten zal naar verwachting onverminderd doorzetten. Voor de kantoren­markt is het spannend wat het effect van thuiswerken op de lange termijn doet. Naast de aanhoudende online concurrentie voor alle winkelstraten kunnen steden waar de afhankelijkheid van toerisme groot is een uitdagende tijd terecht komen totdat dit bezoekersaantal weer op een acceptabel niveau is. Logistiek vastgoed blijft populair, maar de vraag is of de prijzen nog verder kunnen stijgen gezien het gat tussen realisatieprijs en de verkoopprijs groter wordt.

Samenwerkingen versnellen vernieuwing
In deze snel veranderende wereld zijn er veel losse innovaties die bepaalde delen in onze sector ver­beteren. Veel van die innovaties staan op zichzelf. Zij moeten zich meer gaan bewijzen als onderdeel van een integrale oplossing.

Marktpartijen zoeken elkaar op
Marktpartijen zullen zich meer aan elkaar zullen verbinden en samen verantwoordelijkheid nemen om in langdurige ketensamenwerking innovatie te versnellen. Zo werken woningcorporaties samen met startups om onderhoud te kunnen voorspellen en het gebruik van nieuwe technologie in te zetten zoals beeldherkenning en sensoring. Door slimmer onderhoud kunnen zij klanten gerichter en op het juiste moment bedienen.

Kantoren: een plek waar mensen graag naartoe gaan
Ook een belangrijke trend voor 2021 is de terugkeer naar kantoor. Het thuiswerkadvies zal op den duur worden losgelaten en flexibel worden ingevuld door bedrijven en hun medewerkers. Het staat vast dat de mix tussen thuis en op kantoor werken zal veranderen.

Verdere digitalisering in de bouw
In 2020 zagen we een doorbraak in de digitalisering van de bouwsector omdat bedrijven technologie uit noodzaak gebruikten. Maar die ervaringen hebben aangetoond dat digitaal werken én samenwerk­en niet alleen mogelijk is, het is vaak ook veel betrouwbaarder en efficiënter. Volgend jaar is de groot­ste trend in de bouw dat organisaties het gebruik van technologie verder zullen verfijnen en verbeteren.

Alle trends nog eens rustig nalezen? Dat kan! De trends van een aantal van de Holland ConTech & PropTech leden zijn verzameld in één Ebook!

Download hier jouw Ebook >>>

 

Reacties

Lees onze special over Special Woonvormen 2022