Ingrijpende wijzigingen voor beleggers in woonruimte op stapel

Op 24 november 2020 heeft de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties het wetsvoorstel opkoopbescherming en verruiming mogelijkheden tijdelijke verhuur ter consultatie aan de markt aangeboden. Indien dit wetsvoorstel van kracht zou worden heeft dit ingrijpende gevolgen voor beleggers in woonruimten. Advocaat huurrecht Elout Korevaar licht het wetsvoorstel toe. 

Verder lezen?

U kunt het artikel niet volledig lezen omdat u nog niet bent ingelogd. Log in of word abonnee van Vastgoedjournaal.nl. U en uw collega's krijgen toegang tot al het nieuws, interviews en achtergronden. Uw onderneming zal tevens elke werkdag de populaire nieuwsbrief ontvangen.

Abonnement afsluitenInloggen

Of wilt u dagelijks onze gratis nieuwsbrief ontvangen? Klik dan op deze link.

Reacties

Frank Rienks

Beste Elout,
Gaat dit enkel gelden voor vastgoed wat aangekocht wordt na deze voorgenomen wetswijziging of (ook) voor ieder (nieuw) huurcontract op bestaande portefeuilles?

Geplaatst op 25 november 2020 om 09:06


R. van Trappen

In aanvulling op de reactie Frank Rienks:
Hoe om te gaan (zeker in Amsterdam) met de problematiek waarin een geheel pand (bv 4 woningen boven elkaar) niet gesplitst is in appartementen (en geen vergunning tot splitsing in appartementen mag worden afgegeven ---> woningen blijven bij elkaar). Deze 4 woningen moeten dan als één geheel verkocht worden aan een belegger en als er dan 1 woning leeg is dan moet die woning verkocht worden aan een kandidaat eigenaar/bewoner ? Dat is onmogelijk omdat die woningen niet apart/per woning gesplitst zijn. Denk dat dit ook weer een uitzondering/vrijstelling moet worden.

Geplaatst op 25 november 2020 om 17:22


Dirk van den Berg

@Frank Rienks: Volgens het wetsvoorstel kunnen de gemeenten de nieuwe bevoegdheden alleen uitoefenen voor woningen die worden overgedragen na inwerkingtreding van een op deze wet gebaseerd verbod. Het gaat dus niet gelden voor woningen die al in bezit zijn van particuliere beleggers. In Den Haag gelden er overigens al regels die de verhuur van woningen in het middenhuur segment beperken.

Geplaatst op 6 december 2020 om 01:49


Lees onze special over Special Woonvormen 2022