'Energielabel van invloed bij (her-)financiering vastgoed'

Sinds vernieuwde wetgeving van overheden richten nieuwe vastgoedprojecten zich vol op duurzaamheid. Energiepartners denken graag vanuit hun expertise mee inzake vraagstukken omtrent de verduurzaming van panden. De deadlines op dit gebied komen steeds dichterbij. De noodzaak om maatregelen te nemen stijgt. Een bijdrage van MAIN Energie.

In 2023 is er het verplichte energielabel C voor panden en in 2030 zelfs energielabel A. Daarvoor worden op dit moment al de eerste stappen gezet met het initiatief Road to Paris 2023 wat MAIN Energie samen met een aantal partijen heeft opgezet.

Vastgoedfinanciering afhankelijk van energielabel
Ook in de vastgoedfinanciering zijn al maatregelen genomen. Diverse banken hanteren inmiddels ook de strategie waarbij in de komende jaren alleen panden met een A label voor (her-)financiering in aanmerking komen. Daarmee worden projectontwikkelaars aangemoedigd panden te ontwikkelen die uitblinken in duurzaamheid.

'Groene wind waait door de vastgoedsector'
Waar het in het verleden dus vooral ging om uiterlijk vertoon, efficiency qua aantal gebruikte vierkante meters en verkoopbaarheid, waait er dus een groene wind door de vastgoedsector. Als vastgoedontwikkelaar heeft u dus te maken met een veranderende markt en kunt u zelf verantwoordelijk hiervoor zijn.

Zo kunt u ervoor zorgen dat de omgeving waar nieuwe panden worden geplaatst zo min mogelijk last heeft van CO2 uitstoot. Het voordeel van de bovenstaande ontwikkelingen is dat vastgoed zijn waarde zal behouden in de toekomst en toekomstige huurders blijft aantrekken die duurzaam willen ondernemen.

Energieverbruik inzichtelijk maken en informeren over wetgeving
Binnen het traject van uw vastgoedontwikkeling kan MAIN Energie u adviseren rondom het energievraagstuk. Zo kunnen zij inzicht in uw huidige energielabel geven en u op weg helpen naar het benodigde energielabel. Daarnaast maken zij het energieverbruik van én voor huurders en ruimtes inzichtelijk met Energiescope en helpen zij panden energie-efficiënt te gebruiken met behulp van Energiemanagement. Daarnaast bieden zij informatie aan met betrekking tot de toenemende wetgeving op energiegebied.

Klik hier voor meer informatie over wat MAIN Energie voor uw vastgoed kan betekenen.

Reacties

Lees onze special over Special Vastgoedbeslissers 2021