De voordelen van een veranda: fijn beschut buiten

Gemiddeld valt in ons land jaarlijks zo'n 800 millimeter neerslag. Die hoeveelheid valt vrij gelijkmatig verspreid over het hele jaar. In de zomer is het binnenland het warmst en ontstaan daar de zwaarste buien. In de herfst is het zeewater warmer dan het snel afkoelende binnenland, waardoor de kuststrook juist natter is dan het binnenland. In de winter zijn de verschillen minder groot.

Comfort
Met een veranda of overkapping blijft het droog. Het is ook een plek waar je verkoeling vindt tijdens warme zomerdagen. Een terras met fijne tuinmeubels zorgt er voor dat je buiten in comfort kunt vertoeven. Een overkapping geeft extra leefruimte. Een ruimte waar je kunt relaxen, familie en vrienden uit kunt nodigen voor een diner of waar de kinderen fijn buiten kunnen spelen. En in de winter staan de tuinmeubelen beschut.

Meerwaarde
Een overkapping betekent een meerwaarde voor de woning, mits het is geplaatst met goede materialen. Terrasoverkappingen zijn er in vele soorten met verschillende kwaliteiten. Hout, aluminium en glas zijn de meest gebruikte materialen. Met name de constructie bepaalt de kwaliteit van de aanbouw.

Vergunning
Ook de gemeente bepaalt of een aanbouw of terrasoverkapping zomaar kan. Voor de bouw van een terrasoverkapping is het in beginsel toegestaan om zonder vergunning een overkapping in de tuin te bouwen, echter er zijn uitzonderingen. Meestal is er een meldingsplicht bij de gemeente als de overkapping dient als woonruimte en de overkapping meer is dan 30m2 en minimaal 50 procent van de tuinruimte inneemt. Ook is er meestal een richtlijn voor de hoogte van de overkapping. De richtlijn voor de hoogte van de terrasoverkapping mag niet hoger zijn dan drie meter. Het is dus van belang dat je informeert bij de gemeente wat de regels precies inhouden.

Kwaliteit
Een terrasoverkapping heeft vaak een grote omvang en een constructie die te vergelijken is met een aanbouw aan een woning. De kwaliteit wordt bepaald door het gebruikte materiaal en de plaatsing. Een woning moet het gewicht van de constructie kunnen dragen. Foravida adviseert welke materialen het beste zijn voor de woning.

Hout is zwaar, maar aluminium constructies zijn licht van gewicht. Hetzelfde geldt voor de ondergrond. Steunpilaren dienen voldoende te zijn om de constructie te kunnen dragen en mogen niet verzakken. Een overkapping van het terras met verlichting en misschien verwarming dient duurzaam te zijn. Genieten zonder zorgen.

Reacties

Lees onze special over Special Vastgoedbeslissers 2021