Duurzaam ING-kantoor in Amsterdam-Zuidoost een feit

Het nieuwe ING-kantoor in Amsterdam-Zuidoost is officieel geopend. Het door EDGE en G&S Vastgoed ontwikkelde kantoor van 39.000 m2 heeft vijf verdiepingen en bestaat uit twee onderling verbonden gebouwen met twee atriums. Wat maakt dit kantoor zo bijzonder duurzaam? 

Het nieuwe kantoor van ING wordt ‘Cedar’ genoemd en is één van de vijf ING kantoorgebouwen dat deel uitmaakt van het ‘Cumulus Park’. Deze kantoorgebouwen zijn onderdeel van het Amsterdam Innovation District, een initiatief van ING, de gemeente Amsterdam, de Hogeschool van Amsterdam (HvA), het ROC van Amsterdam (ROCvA). 

Energie-positief gebouw
Alle gebouwen van EDGE worden zo duurzaam mogelijk ontwikkeld en gerealiseerd. Het ING-kantoor heeft een BREEAM-score van ‘Outstanding’, de hoogst mogelijke beoordeling. Het is daarmee het eerste gebouw in Amsterdam-Zuidoost met dit certificaat, en een van slechts dertig kantoren in heel Nederland.

Deze beoordeling is onder meer te danken aan uitstekende isolatie, 3.000 m2 zonnepanelen en slimme technologie. Verschillende duurzaamheidsmaatregelen besparen tot 12 miljoen liter water per jaar. De duurzaamheid van het complex is buitengewoon; het energie-positieve gebouw genereert meer energie dan het zelf nodig heeft van het elektriciteitsnet. 

Het gebouw is gisteren officieel opgeleverd, maar de start bouw was in juli 2017. Toen werd een bestaand kantoorgebouw gesloopt om plaats te maken voor dit nieuwe kantoorcomplex.

Voorbeeld voor toekomstige kantoorontwikkelingen
“Het gebruik van circulair beton, de energie-efficiency en de groene inrichting van de openbare ruimte hebben bijgedragen aan het verkrijgen van het BREEAM-beoordeling ‘Outstanding’ certificaat. Alles aan het nieuwe kantoor ondersteunt de missie en strategie van ING om innovatief denkvermogen binnen de samenleving te stimuleren. Het slimme en gezonde werkplek concept bevordert creatieve samenwerking en is een inspirerend voorbeeld voor toekomstige kantoorontwikkelingen", aldus Thomas Ummels, CDO bij EDGE. 

Bouwen voor mensen
Het nieuwe kantoorgebouw vormt een functionele werkruimte voor ING-medewerkers, met flexibele werplekken voor ongeveer 2.800 mensen. Op de locatie is ook een apart paviljoen gerealiseerd. Dit gebouw “The Traveller” van 900 m2 werd ontworpen door Powerhouse Company en is een plek waar ondernemers, bewoners, werknemers, studenten en academici elkaar kunnen ontmoeten. 

“Zowel ING als wijzelf zijn trots op dit resultaat. We hebben een elegant kantoor ontworpen met een groot aantal diverse werkruimten. Een multifunctioneel atrium, dat voor iedereen toegankelijk is, en een kantoor dat past bij ING, een bank van de toekomst. Bovendien beschouwen we het restaurant ‘The Traveller’ in het prachtige paviljoen als een belangrijke aanwinst voor Amsterdam-Zuidoost," vertelt Arjen Lindeman, hoofd ontwikkeling van G&S Vastgoed. 

Reacties

Lees onze special over Vastgoedbeleggingen