'Fiscaal stimuleren hoogbouw niet heilige graal oplossen woningtekort'

Hoogleraar Maarten Allers pleitte eerder deze week om de huidige onroerendezaakbelasting te vervangen voor een grondbelasting. De overheid stimuleert op deze manier hoogbouw en lost daarmee deels de woningnood op. Casper Wolf en Madeline Buijs van ABN Amro reageren op deze uitspraak in de nieuwste ABN Amro Insights. 

Verder lezen?

U kunt het artikel niet volledig lezen omdat u nog niet bent ingelogd. Log in of word abonnee van Vastgoedjournaal.nl. U en uw collega's krijgen toegang tot al het nieuws, interviews en achtergronden. Uw onderneming zal tevens elke werkdag de populaire nieuwsbrief ontvangen.

Abonnement afsluitenInloggen

Of wilt u dagelijks onze gratis nieuwsbrief ontvangen? Klik dan op deze link.

Reacties

Sibrand Gratama

In bovenstaand stuk worden de potenties en ook de concrete bouwplannen voor hoogbouw behoorlijk onderschat. Zo staan in Den Haag alleen al enkele duizenden woningen op de rol rond de 3 de grote OV-knooppunten en in de Binckhorst. Eindhoven heeft ook meerdere serieuze hoogbouwprojecten in voorbereiding. In Amsterdam wordt de Sluisbuurt ontwikkeld met deels hoogbouw torens tot 125 meter hoog (in totaal 5500 woningen). Ook in de strook tussen Amstelstation en Bullewijk in Amsterdam Zuid-Oost worden meerdere torens van zo'n 100 meter hoogte gebouwd. In Leidsche Rijn staat project 'Mark' gepland. Ook Leiden, Tilburg, Zoetermeer en Almere hebben hoogbouwkavels in de planning. Daarnaast zijn er nog genoeg OV-knopen binnen en deels ook buiten de randstad waar goede condities zijn en ook visies worden opgesteld om daar duurzame stedelijke verdichting te realiseren. Dus de suggestie dat gemeentes vaak niet willen meewerken aan hoogbouwplannen klopt zeker niet voor dat soort locaties. Er liggen hier juist geweldige kansen voor gemengd stedelijke milieus, inclusief hoogbouw in combinatie met groene invullingen. En dat vraagt juist om financiële prikkels, zoals fiscale stimulansen. En ik denk dat we hiermee zeker meer dan 20.000 woningen in hoogbouw kunnen realiseren tot 2025.

Geplaatst op 7 januari 2020 om 16:05