Paul Sprakel: 'Er zijn heel veel hotelkamers bijgebouwd in Nederland'

Zojuist is boekwerk HM Hotelketens verschenen. Hierin is de stand van zaken binnen de Nederlandse hotellerie helder weergegeven en daaraan gaat veel onderzoek vooraf. Paul Sprakel, uitgever van het onderzoek: “Het is monnikenwerk, dat mag duidelijk zijn. Maar met onze kennis van de hotellerie zijn wij wellicht ook de aangewezen partij om dit boek uit te geven. Naast HM Hotelketens geven wij ook Hospitality Management, het bekendste hotelvakblad in Nederland uit.”

In HM Hotelketens vindt men informatie over het aantal kamers van hotels van nationale en internationale hotelketens die in Nederland actief zijn, maar ook de mpo’s (multi property owners, red.) komen aan bod.

Wat zijn de opvallendste ontwikkelingen binnen de hotellerie, zijn er verschuivingen zichtbaar? Sprakel licht een tipje van de sluier op. “Net als in de vorige uitgave is Van der Valk de grootste nationale hotelketen wanneer je naar het aantal kamers kijkt. De nummer twee is Fletcher Hotels. Daarentegen heeft Fletcher meer hotels dan Van der Valk, dus kenmerkt ‘het merk met de toekan’ zich door het grote aantal kamers per hotel.”

Fletcher Hotels groeit maar door
Fletcher Hotels maakt een stormachtige ontwikkeling door. Met de bouw van een nieuw hotel in het Zeeuwse Burgh Haamstede komt de teller straks op 100 hotels te staan. “Fletcher timmert duidelijk aan de weg”, beaamt Sprakel. “In het overzicht zie je alle 99 hotels die op dit moment geopend zijn, inclusief de contactinformatie. Het bedrijf is in het afgelopen boekjaar gegroeid van 87 naar 99 unieke hotels, een groei van 14 procent. Met bijna 6000 hotelkamers is het een fors bedrijf.”

Internationale ketens zijn zeer actief
De internationale ketens zijn behoorlijk actief in ons land; hoe ziet de ketenmarkt in Nederland eruit in absolute aantallen? “Nederland telt een behoorlijke ketenvorming, waarbij de internationale ketens een groter aantal hotelkamers hebben dan de nationale, 42.962 kamers tegenover 39.253. De nationale ketens zijn daarentegen wel aan een behoorlijke opmars bezig, want ten opzichte van de laatste telling in 2017 is het aantal kamers bij nationale ketens met 35 procent gegroeid, terwijl de internationale hotelketens een groei noteerden van 9,5 procent. Daarbij moet ik wel optekenen dat het aantal kamers per hotel bij internationale ketens een stuk hoger ligt; zij realiseren hun groei vooral in grotere hotels.”

Deze keten komt met stip binnen
Tot slot, wat zijn de opmerkelijkste ontwikkelingen, zijn er nog opvallende nieuwkomers in de hotelmarkt? “De eerste naam die bij mij opkomt is Gr8 Hotels”, vertelt de uitgever. “Zij komen ‘met stip’ binnen met vier reeds geopende hotels en korte termijn openen ze nog er nog drie. Wanneer die hotels geopend zijn, dan hebben we het over 567 kamers. We mogen natuurlijk Corendon ook niet vergeten, want in 2018 openden zij een megahotel met 680 kamers, waardoor ze van 303 kamers in 2017 naar 983 kamers in 2019 zijn gesprongen. Een hotelbedrijf om rekening mee te houden, zeker nu ze meer dan ooit de focus op de hotellerie hebben.”

 

Reacties