Wie aan tafel gaat met Dirk Hoekstra van het gelijknamige kantoor in Leeuwarden, dat hij leidt samen met zijn dochter Jeannette, zit tegenover een man die blaakt van vertrouwen in de toekomst. Gaat het in Friesland nou beter  dan in de rest van Nederland, waar op het ogenblik een nogal zuinige stemming heerst? We spreken erover met Hoekstra en zijn rechterhand Hendrik Fokkema. 

Natuurlijk, Friesland is “It bêste lân fan d’ierde” zoals het volkslied stelt, maar wat veroorzaakt het optimisme van Dirk Hoekstra en Hendrik Fokkema, terwijl er in overig Nederland heden ten dage flink wordt gemopperd op het stikstofbeleid en de dreigingen van PFAS? Daarover zo meer. Eerst maar even een stukje geschiedenis. Dirk Hoekstra startte zijn makelaardij in Leeuwarden 1987 met zijn compagnon en groeide in de decennia daarna uit tot een bloeiende onderneming, met zo’n 75 medewerkers, werkzaam op een vijftal plaatsen in Noord-Nederland. Voor wat betreft de makelaardij en het bedrijfsmatig onroerend goed richt het kantoor zich vanuit de vestigingen in Leeuwarden, Heerenveen, Sneek, Joure en Almere op Noord-Nederland.

 

Voor het vastgoedbeheer, de derde poot van het kantoor, bestrijken de activiteiten van Makelaardij Hoekstra het hele land. Hendrik Fokkema: “We werken regionaal wat betreft de woningmakelaardij en het bedrijfsmatig vastgoed en zijn landelijk actief op het gebied van vastgoedbeheer  Dat doen we vanuit onze vestigingen Leeuwarden en Almere, vanwege de centrale ligging, voor pensioenfondsen, institutionele beleggers en particuliere beleggers, en woningcorporaties. Dat betekent compleet beheer, dus het ontzorgen van de eigenaar. Daarnaast doen we vanuit Leeuwarden en Almere ook VVE  beheer voor enkele honderden verenigingen van eigenaren. Hoekstra: “Wij hebben alle disciplines in huis, van bouwkundigen tot juristen, en doen alles. Van vastgoedbeleggingen en vastgoedadvies, tot het initiëren van projecten samen met projectontwikkelaars. Dat doen we landelijk.”   

 

Friesland is anders

Sprekend over de woningmakelaardij en het onderscheidende van Friesland, stelt Dirk Hoekstra kernachtig: “Andere mensen, andere wensen, een andere markt. Het prijsniveau is heel anders dan in de Randstad, maar ook de inkomens liggen anders net als de werkgelegenheid en de wensen van de kopers. Dat zorgt ervoor dat de markt  anders is dan in andere delen van het land. Waar Hendrik Fokkema aan toevoegt: ”Je hebt in Friesland meer middenhuur en middenkoop dan in het Westen van het land. Met de prijzen die in de Randstad worden gevraagd, kun je in Friesland niet aankomen. In de stad Groningen ligt het prijsniveau al weer wat hoger. Verder heb je in Friesland geen echte schaarste op de woningmarkt.” (zie voor een overzicht van enkele cijfers de kadertekst, red.). Grote veranderingen hebben zich in de afgelopen jaren niet voorgedaan op de Friese woningmarkt, aldus Hoekstra en Fokkema, hoewel ze allebei zien dat er meer en meer mensen vanuit het westen van Nederland richting Friesland komen.

Dirk Hoekstra: “Friesland is en blijft een van de mooiste provincies van Nederland, met volop ruimte, stilte en schone lucht. Met eilanden bossen, stranden, meren, zee. Dat wordt ook door mensen uit de Randstad steeds belangrijker gevonden zowel voor  zichzelf als  voor hun kinderen. Dat zorgt er in combinatie met de veel lagere prijzen voor dat het een aantrekkelijke vestigingsprovincie is.” Daar komt volgens Hoekstra nog bij dat door de digitalisering het steeds makkelijker wordt om, deels of geheel, vanuit huis te werken, waardoor afstanden ook minder belangrijk zijn. Die beweging vanuit het westen, heeft overigens weinig invloed op de prijsontwikkeling, aldus Hoekstra, omdat er voldoende aanbod is.

Fokkema: “Prijzen stijgen hier wel, maar veel minder snel dan in de Randstad. In Friesland  kan goedkoper worden gebouwd, omdat de grondprijzen aanzienlijk lager liggen en ook de lonen lager zijn. Als je weet dat de grondprijs 20 tot 30% de verkoopprijs van een woning bepaalt en de grondprijs in Friesland misschien wel de helft is van de Amsterdamse grondprijs, dan kun je wel nagaan wat dat scheelt. Voor de prijs van een tweekapper in de Randstad  kun je in Friesland een vrijstaande woning kopen, en  dan ook nog op een mooie plek.”  

Wat moet er anders? 

Als het gaat om wat anders kan en wat beter zou moeten, dan komen de heren eensgezind met de regeldruk. Er zijn teveel regeltjes, het moet allemaal makkelijker worden. Hoekstra: “Laten we gewoon aan het werk gaan, zonder al die beperkingen.” En over actuele beperkingen gesproken: Hoe zit het met de stikstof en PFAS problematiek in Friesland? Volgens de heren spelen beide een kleinere rol voor de actuele woningbouwprojecten . Hoekstra: “Sommige projecten lopen wel enige  vertraging op, maar er staat op dit moment  niets stil. In het zuidoosten van de provincie speelt het wat meer, denk ik. Wij zijn hartstikke optimistisch, ook over de toekomst. Ik zeg vaak: ‘Een optimist gaat als laatste in de kist’.” 

 

 

Reacties


Meer Vastgoedadviseurs over hun stad

Vastgoedfinanciering Special 2024

Voorwoord Special Vastgoedfinanciering 2024

‘Er is veel meer mogelijk in het financieringslandschap dan beleggers denken’

Bufr: 'Online gemak met een persoonlijke touch'

‘Het fundament is gelegd, nu gaan we het productaanbod verbreden’

'Wij vinden subsidiemogelijkheden voor investerings- en innovatieprojecten'

‘Vastgoedfinancieringsmarkt weer in beweging’  

'We zijn geen bridgefinancier meer, maar een volwaardige vastgoedfinancier'

Woningmarktcrisis,…..? Nu komt het aan op visie en een betrouwbaar netwerk

‘Verandering is de enige constante in de vastgoedwereld’

Duurzame woningverbetering doet vraag naar renovatiefinanciering groeien

'Kern van onze dienstverlening: flexibele financieringsoplossingen voor ondernemers met behulp van privaat vermogen'

'Vastgoedportefeuilles toekomstbestendig houden is een complexe puzzel'

Zorgeloos beleggen in vastgoed met een mooi rendement

'Als de businesscase klopt dan vinden wij op een efficiënte manier een goede financiering'

Grenzen verleggen in vastgoedfinancieringen

'Beleggingspanden-financiering.nl: ‘We nemen de obstakels in de hypotheekmarkt weg’

'We zitten midden in een volledige transformatie van de CRE Lending markt in Europa'

‘Wij financieren de herstructurering van werk-naar-werk waar de markt dat niet oppakt’

Belgische nieuwkomer biedt investerende Noorderburen een interessante propositie

'We zijn niet van het snelle geld en hechten zeer aan langjarige relaties'

‘We bieden tijdelijke vastgoedfinancieringen terwijl we investeren in langdurige relaties'

‘We zijn er voor beleggers om samen een portefeuille op te bouwen en waarde toe te voegen’

Investeer in vastgoed met het Collin MKB Leningen Fonds

Briqwise: ‘We combineren zekerheid met gezond boerenverstand’

Volledig toegang tot Vastgoedjournaal?