Verrassend: Son en Breugel is economisch sterkste gemeente van Nederland

Son en Breugel is dit jaar de gemeente met de sterkste economie, gevolgd door Haarlemmermeer (met Schiphol), 's-Hertogenbosch, Amsterdam en Rotterdam. Deze opvallende uitslag blijkt uit Economische Toplocaties 2019 van Bureau Louter uit Delft die de economische prestaties van gemeenten en regio's in kaart brengt.

De gemeenten zijn onderling vergelijkbaar gemaakt door alle 25 onderliggende indicatoren per hoofd van de bevolking te berekenen. De uitkomsten zijn steeds gecorrigeerd voor de omvang van de gemeente.

Peter Louter, directeur van Bureau Louter: "Zo kan het gebeuren dat Son en Breugel hoger op de ranglijst staat dan grote buur Eindhoven, nummer 7 op de lijst. Son en Breugel dankt de koppositie vooral aan bedrijventerrein Ekkersrijt, dat grenst aan Eindhoven. Daar groeit onder andere Prodrive technologies, toeleverancier van ASML, als kool en opende vleesverwerker Van Loon onlangs een hypermodern nieuw productiepand en hoofdkantoor."

Opzet onderzoek
De economische prestaties zijn afgemeten aan het aantal arbeidsplaatsen, de toegevoegde waarde (de omzet min de inkoop van goederen en diensten) en het aantal startende bedrijven, steeds met een onderscheid naar economische sectoren.

Aandacht wordt besteed aan verschillen in economische specialisaties. "Zo neemt Zoeterwoude (met onder andere Heineken) de eerste plaats in wat betreft materiaalgeoriënteerde activiteiten: de productie en distributie van materiële goederen. Amsterdam is de nummer één op het gebied van informatiegeoriënteerde activiteiten: het verkrijgen, verwerken en verstrekken van informatie. En Zwolle is koploper in personengeoriënteerde activiteiten: persoonlijke dienstverlening aan consumenten, zoals detailhandel, vrijetijdsactiviteiten. onderwijs en zorg", aldus Louter.

De regionale ranglijst wordt aangevoerd door vier A2-regio's, namelijk de stadsgewesten Amsterdam, Utrecht, Eindhoven en 's-Hertogenbosch.

Reacties