Baanbrekend circulair hoofdkantoor voor Triodos op landgoed De Reehorst

Triodos Bank en EDGE Technologies hebben vandaag het nieuwe 12.500 m2 grote hoofdkantoor voor Triodos Bank in Driebergen-Zeist opgeleverd. Dit baanbrekende project is zo ontworpen dat het interieur en exterieur niet alleen duurzaam zijn, maar ook de principes van circulair bouwen respecteren.

Het uitgangspunt voor de bouw van het kantoor was dat het in harmonie moest zijn met de omringende fauna en flora, zowel bouwkundig als op andere vlakken. Het project, dat een hoge BREEAM-certificering gaat krijgen, is onderdeel van het grotere Natuurnetwerk in Nederland. 

Het nieuwe kantoor is ontwikkeld in een joint venture tussen EDGE en Triodos Bank en gebouwd door JP van Eesteren. Daarvoor is samengewerkt met Bosman Bedrijven, Copijn, Rau Architecten, Arcadis, Ex Interiors, Aronsohn, DGMR, Deerns en BBN.

Met bijna 13.000 m2 kantoorruimte ligt dit duurzame project midden in het groen op Landgoed De Reehorst. Met dit project en de verhuizing van Triodos Bank wordt een nieuwe 'economische' impuls gegeven aan het landgoed, dat zo is ontworpen dat natuur, cultuur en economie met elkaar in balans zijn.

Reacties
“Triodos Bank op landgoed De Reehorst is een ideale werk- en ontmoetingsplek voor iedereen die geld als middel ziet om positieve impact te genereren. We kijken ernaar uit om op deze bijzondere plek te gaan werken en onze klanten te ontvangen”, zegt Matthijs Bierman, Managing Director bij Triodos Bank.

“Met de oplevering van dit bijzondere project is een internationaal voorbeeld neergezet op het gebied van Duurzaamheid. Wij zijn hier als EDGE bijzonder trots op en wensen Triodos zeer veel plezier bij het in gebruik nemen van haar kantoor. Het project is zo bijzonder, omdat het niet alleen grenzen verlegd op het gebied van duurzaamheid en circulariteit, maar ook als onderdeel van een integrale gebiedsontwikkeling heeft geleid tot een grote duurzame impuls voor het gehele stationsgebied Driebergen-Zeist", aldus Constantijn Berning, Executive Development Director bij EDGE

Naadloos aangesloten bij de natuur
Bij de ontwikkeling van het nieuwe kantoor is rekening gehouden met de natuurlijke omgeving van het landgoed. Bij het ontwerp en de bouw staan de principes van de natuur en biomimetica centraal. Biomimetische architectuur zoekt naar oplossingen voor duurzaamheid door de natuurlijke principes te volgen en als voorbeeld te gebruiken, geïnspireerd door natuurlijke ontwerpen en processen.

De bouwhoogtes zijn aangepast om onder de boomgrens te blijven. Om desoriëntatie te voorkomen en de fauna te beschermen zijn vleermuisvluchtroutes gerespecteerd en is een speciaal lichtplan ontwikkeld. Het energie-neutrale gebouw bestaat uit duurzame materialen en een demontabele, hybride houtconstructie, is ontworpen door RAU Architecten en gebouwd door JP van Eesteren. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om het kantoor volledig te demonteren en op een andere locatie te reconstrueren.

Grootste oplaadpunt van de wereld
Het project omvat ook een op BIM-gebaseerd Materialenpaspoort, waarin alle gebruikte materialen in het gebouw zijn vastgelegd, wat het hergebruik ervan stimuleert. Het uitgebreide gebruik van duurzame energie, met meer dan 3.000 m2 zonnepanelen, 's-werelds eerste en grootste bi-directionele oplaadpunt voor 120 elektrische auto's, alsmede warmte- en koudeopslag, draagt bij aan de energieneutraliteit van het gebouw.

Naast de bijzondere constructie en het ontwerp, geeft het uitgangspunt van het nieuwe Triodos-kantoor een nieuwe impuls aan de natuurlijke omgeving; een getrouwe afspiegeling van de kernwaarden van Triodos, een van 's-werelds meest duurzame banken. Triodos verhuist in november naar het nieuwe gebouw.

Reacties

leo Snel

Wat doet Triodos met het opvallend ronde/roze kantoorpand dat zij zo'n twintig jaar geleden nieuw realiseerden op de locatie van een oude kerk wat verderop langs de Utrechtseweg in Zeist; wordt dat duurzaam doorverhuurd of was dat toch wat minder duurzaam dan toen bedacht.....

Geplaatst op 12 september 2019 om 15:23