'Toekomst Hudson's Bay panden om twee redenen veel rooskleuriger'

Uit de ervaringen met de leegstaande V&D-panden blijkt dat er voldoende oplossingen voorhanden zijn om nieuwe bestemmingen en gebruikers voor de panden te vinden. De Hudson's Bay panden hebben hierin om twee redenen zelfs een streepje voor, zo schrijft Gertjan Slob, directeur Onderzoek bij Locatus in zijn blog. 

Reacties

Ik zou juist willen beweren dat de toekomst veel minder rooskleurig is om twee redenen. De voormalige V&D panden die succesvol zijn getransformeerd hadden geen kans meer als (volledige) retaillocatie en de eigenaren hadden eigenlijk geen andere keus dan transformeren. De Hudson's Bay locaties zijn de betere locaties waarbij de meeste eigenaren zeer fors hebben geinvesteerd in de panden om ze voor Hudson's Bay gereed te maken. Alsnog transformeren zou een enorme kapitaalvernietiging zijn. De locaties zijn zeker kansrijk maar er is momenteel geen enkele partij op zoek naar een dergelijk volume. Ondanks wensdenken van sommige retaildeskundigen die nog steeds hopen op een wederopstanding van een V&D. Ook het tweede argument pleit nou juist niet echt in het voordeel voor een rooskleurige toekomst. De kans dat Hudson's Bay zeer forse afkoopsommen moet gaan betalen is zeer groot. De urgentie voor vastgoedeigenaren om kost wat kost een oplossing te vinden voor de panden neemt hiermee alleen maar af. Tenslotte is de huur voor de komende jaren al binnen en acht ik de kans niet groot dat een verhuurder wederom gaat investeren in het pand. Kortom, de toekomst van de Hudson's Bay panden is veel somberder dan gedacht.

Geplaatst door Maurice Kempers op 6 september 2019 om 15:44

Dossier Hudson's Bay

Positie verhuurders van Hudson's Bay, geeft een garantie wel zekerheid?

Het juridische getrouwtrek rondom het vertrek van Hudson's Bay roept veel vragen op. Hoeveel zekerheid biedt een huurgarantie voor een verhuurder? En wat voor impact heeft de surseance van betaling? Wilmy Westerhof, insolventiespecialist CMS en Evert Baart, vastgoedspecialist Van Diepen Van der Kroef zetten de feiten voor VJ op een rij. 

9 december 2019 om 15:10 | 8 min

CBRE GI: ‘Wij overwegen in beroep te gaan’

Het vertrek van Hudson’s Bay uit Nederland is een juridische strijd geworden waarin de exploitatieplicht de hoofdrol speelt. VJ sprak met de verschillende beleggers waarmee de retailer een huurcontract heeft afgesloten om te vragen wat hun volgende stap is. Vandaag aan het woord: CBRE GI en a.s.r. real estate.

5 december 2019 om 15:00 | 2 min

Huurgarantie Hudson’s Bay nog ruim €400 miljoen waard

De langlopende huurcontracten met de verlieslatende warenhuisketen Hudson’s Bay voor de 15 vestigingen in ons land hadden bij de start een totale contractwaarde van circa een miljard euro. Daarvan was circa de helft gegarandeerd door de Canadese moedermaatschappij. Twee jaar later is daar nog €400 miljoen van over. Dat blijkt uit berekeningen van VJ.

UPDATE: Winkelbeleggers in onzekerheid over aanstaande sluiting winkels Hudson's Bay

Winkelbeleggers als a.s.r. real estate, Syntrus Achmea, Wereldhave en Kroonenberg Groep die winkels aan Hudson's Bay verhuren, verkeren in onzekerheid over de aanstaande sluiting van de winkels van de Canadese retailer. Dat blijkt uit een eerste rondgang van beleggers door VJ. "Ze hebben wel een exploitatieplicht", zo vertelt Lesley Bamberger van Kroonenberg Groep. UPDATE: ook IEF Capital reageert. 

3 september 2019 om 10:00 | 5 min

Lees onze special over Bijzondere Projecten