Nieuw concept Dag van de Vastgoedfinanciering slaat goed aan

Circa 350 bezoekers bezochten vorige week (7 mei) in het Novotel Amsterdam de talloze door Vastgoedjournaal georganiseerde thema- en expertsessies op de Dag van de Vastgoedfinanciering 2019. Een impressie van deze bijzondere dag die naar meer smaakt.

Dat de vraag naar financieringen groot is, mag inmiddels als een vast gegeven worden beschouwd. De groeiende economie en de grote vraag naar met name woningen en kantoren zorgt voor overvolle orderportefeuilles bij de marktpartijen. Financiering van projecten blijft een struikelblok zeker voor partijen die alleen afhankelijk zijn van hun huisbank.

De Dag van de Vastgoedfinanciering, één van de jaarlijkse grote events van Vastgoedjournaal, brengt zoals vanouds vastgoedfinanciers samen met beleggers, ontwikkelaars en bouwondernemingen.

Andere leest
Dit jaar was het event op een geheel andere leest geschoeid om bezoekers nog meer dan vroeger te ondersteunen in de financieringsvraagstukken waar zij mee worstelen. Zo konden de bezoekers vooraf inschrijven voor compacte parallelsessies over verschillende thema’s en aspecten rond vastgoedfinanciering. Daarvoor werden vrijwel alle zalen van het Novotel ingezet.

Onder meer de drie grootbanken Rabobank, ING en ABN Amro maakten daar hun actuele visies over bouw- en projectfinanciering wereldkundig. Renteontwikkelingen en de gevolgen voor de opslagen werden door specialist Montesquieu uitgelegd.

Ook werd aandacht besteed aan alternatieve vastgoedfinancieringsvormen zoals bij Mogelijk en Geldvoorelkaar.nl.

Dat er meer is dan traditionele financiering, bewees Adelaer in een eigen sessie over verschillende fintech financieringscombinaties. Zoals met mezzanine leningen en equity providers.

Voor intermediairs was de sessie van Unite.nl nuttig waarbij speciale tools werden getoond die intermediairs kunnen helpen om meer omzet te halen bij dezelfde klanten.

Cushman & Wakefield en Unifore besteedden in verschillende parallelsessies over de mogelijkheid van het aantrekken van buitenlandse financiers en de eisen die deze partijen stellen.

Lagere drempel
Bij de bezoekers viel het nieuwe concept van de Dag van de Vastgoedfinanciering in de smaak. Eduard Koek van Neddex vond de door hem bijgewoonde sessies ‘breed toegankelijk’ en gaf een goed inzicht wat er gebeurt in de financieringsmarkt. Een andere bezoeker vond het volgen van verschillende sessies achter elkaar een goede en vlotte manier om snel informatie te vergaren. Martien de Groene, van De Groene Groep, was verrast te constateren dat de markt van aanbieders van financiering veel breder was dan hij dacht.  

Ook door de kleinschalige opzet was de drempel om vragen te stellen lager dan normaliter in een grote zaal, zo ervoeren enkele andere bezoekers.  Een deelnemer vertelde VJ dat hij al goed bekend was hoe men zaken doet met Duitse financiers maar dat hij op dit event ook meer wijzer is geworden over hoe Angelsaksische financiers werken: “Het kost tijd voordat de Duitse banken je geheel vertrouwen, maar als dat vertrouwen er eenmaal is, kun je voortaan heel snel schakelen.”

Volgend jaar zal de Dag van de Vastgoedfinanciering opnieuw worden georganiseerd.

 

Reacties