OM bijt in het stof: vrijspraak voor Hummel en taxateurs DTZ

De rechtbank Amsterdam heeft vastgoedondernemer Klaas Hummel en de taxateurs van DTZ Zadelhoff geheel vrijgesproken in de kwestie rond Go Planet in Enschede. Dat blijkt uit de uitspraak vandaag.

Eerder in februari eiste het Openbaar Ministerie (OM) een gevangenisstraf van twee jaar tegen Klaas Hummel. Tegen zijn ex-vrouw werd een taakstraf, voorwaardelijke celstraf en een boete geëist en tegen de taxateurs van DTZ Zadelhoff zijn taakstraffen geëist. Tegen de betrokken ondernemingen eist het OM boetes tot €250.000. De rechter ging hierin niet mee.

Het OM verweet de verdachten fraude bij de verkoop van de ‘entertainmentboulevard’ Go Planet te Enschede, en het witwassen van inkomsten uit die verkoop. Door de verweten frauduleuze constructie zouden medeaandeelhouders voor miljoenen zijn opgelicht en is de Belastingdienst voor ruim €5,7 miljoen benadeeld.

Reacties
In een verklaring stelt DTZ Zadelhoff - nu onderdeel van C&W - het volgende: "We zijn blij met de uitspraak van de rechtbank Amsterdam. We hebben steeds gezegd dat er professioneel en conform wetgeving en geldende standaarden is gehandeld dat is met de uitspraak van vandaag bevestigd door de rechtbank. Het is vooral ook goed nieuws voor de twee betrokken taxateurs. Het vonnis doet recht aan hun professionaliteit."

"Klaas Hummel is tevreden met de uitspraak van de Rechtbank Amsterdam, die terecht stelt dat Hummel geen verwijt gemaakt kan worden bij de verkoop van GoPlanet. Hummel heeft altijd gesteld juist gehandeld te hebben. Deze vrijspraak komt dan ook niet als een verrassing", aldus een persverklaring van de woordvoering van Hummel.

 

Reacties