‘Nieuwbouwaanbod van Almere nu nog beter onder de aandacht’

Afgelopen donderdag werd het nieuwbouwplatform ‘Almere Woont’ gelanceerd. Dit gebeurde in het bijzijn van wethouder Maaike Veeningen en Amvest-ontwikkelaar Tom Lankhorst in de modelwoning van Almere DUIN, een enorme gebiedsontwikkeling in het zuidwesten van Almere.

Voor het nieuwe online platform, dat een zo compleet mogelijk overzicht van het nieuwbouwaanbod laat zien, gaat Almere de samenwerking aan met Amsterdam Woont. Dit platform bestaat al sinds 2012 en breidt rap uit in de Metropoolregio Amsterdam.

Grote stap
‘’Als slim onderdeel van onze regionale nieuwbouwsite profileert en positioneert Almere zich met dit eigen platform als woonstad in de regio’’, vertelt Mark Keuter (bestuurslid Amsterdam Woont) in zijn welkomstwoord. ‘’Met Almere als nieuwe partner wordt een grote stap gezet in de gezamenlijke regionale nieuwbouwpromotie via Amsterdam Woont. Hiermee wordt het nieuwbouwaanbod in Almere nog beter ontsloten, ook voor woningzoekenden buiten Almere.’’

Eigen uitstraling
Vervolgens lanceerde wethouder Maaike Veeningen (Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling) de nieuwe website door het op een groot scherm te onthullen aan de aanwezigen. Binnen Amsterdam Woont heeft Almere een eigen uitstraling, eigen content en ook een eigen url: AlmereWoont.nl.

‘’In de Metropoolregio is er een enorm woningtekort. Wij dragen als gemeente Almere ruim bij aan de inhaalslag die we moeten maken, door een grote productie van zelfbouw en nieuwbouw’’, reageert Veeningen op de onthulling. ‘’We zijn blij dat we dit woningaanbod op één overzichtelijke website nu nog beter onder de aandacht van regionale woningzoekers kunnen brengen.’’

Fijn leven
Maar Almere heeft meer te bieden dan alleen woonruimte, benadrukt Veeningen. “Als jongste stad van Nederland, biedt Almere als geen ander de voordelen van een moderne grote stad met mooie architectuur, waar het fijn leven is tussen bossen, stranden en meren. Dat maakt Almere ook steeds aantrekkelijker voor toerisme en recreatie, zeker nu met het Nationaal Park Nieuw Land. Natuurlijk werken wij toe naar de Floriade in 2022 en heeft de stad ondernemers veel kansen te bieden.”

Vakantiegevoel
Hierna ging Tom Lankhorst, namens Amvest projectdirecteur van DUIN, in op deze spraakmakende gebiedsontwikkeling. DUIN is een woon-, werk- en recreatiegebied aan het IJmeer in Almere, dat tussen 2013 en 2025 wordt ontwikkeld tot zo'n 3.000 woningen, een strand, een boulevard, een bos en (kunstmatige) duinen. Ook komt er 120.000 m² aan (commerciële) voorzieningen. Amvest won hiervoor in 2008 de prijsvraag.

‘’Van de gemeente hebben we de ruimte gekregen om er echt iets bijzonders van te maken’’, vertelt Lankhorst. ‘’We hebben ervoor gekozen een leefomgeving te realiseren waarbij het vakantiegevoel heel ver wordt doorgevoerd: 'de strandstad van de Randstad'. Dat doen we onder andere door duinen, strand en groen ruimschoots in het plan te verwerken en door veel ruimte te bieden aan sport en recreatie. We merken dat DUIN hierom enorm in trek is in de regio, wat ook de bedoeling was. Dat uit zich onder ander in het prijsniveau, dat 30% hoger ligt dan in de rest van het stadsdeel Almere Poort. Meer dan de helft (55%) van de nieuwe bewoners komt van buiten Almere, waarvan een substantieel deel uit Amsterdam en Amstelveen (34%).’’

Bijzondere woongebieden
Na afloop vertelde wethouder Veeningen aan VJ hoe de gemeente niet alleen een flinke woningproductie realiseert, maar daarbij ook zorgt voor kwaliteit. ''Wij sturen gericht op het ontwikkelen van bijzondere woongebieden. DUIN was en is hier een fraai voorbeeld van, maar kijk ook naar Nobelhorst. Hier wordt een wijk ontwikkeld met alle karaktertrekken van een dorp en - net als in DUIN - een hoogwaardig openbaar gebied, maar dan passend bij het dorpse karakter van Nobelhorst. Een derde voorbeeld is Zandpoort, het gebied tussen DUIN en het station Almere Poort in, waar je vanuit het stationsgebied het duinlandschap begint te ervaren. Daarnaast willen wij de kwaliteit van het station Almere Centrum en het gebied eromheen kwalitatief sterk verbeteren. Daarbij gaat het om een voor Almere nieuwe vorm van een hoogstedelijke mix van wonen, werken en voorzieningen en investeringen in de kwaliteit van de openbare ruimte met een vernieuwing van het station.”

Hoodfoto: Almere DUIN (Amvest).
 

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021