Goede Doelen Loterijen beloond met BREEAM-NL Outstanding

Het nieuwe kantoorpand van de Goede Doelen Loterijen heeft een BREEAM-NL Outstanding certificaat ontvangen.
Het pand aan de Beethovenstraat 200 in Amsterdam is nieuw leven ingeblazen nadat het langdurig leegstond. Inmiddels is het gebouw het meest duurzaam gerenoveerde pand van Nederland.


De renovatie vond plaats op basis van de BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie beoordelingsrichtlijn van 2014 en behaalde uiteindelijk een score van 92,61%, wat resulteert in BREEAM-NL Outstanding, het hoogst haalbare resultaat. Op drie categorieën, namelijk energie, transport en afval is een score van 100 procent behaald. Voor het pand is in het ontwerp veel aandacht besteed aan het binnenklimaat en een aangename akoestiek.

Geoptimaliseerd ontwerp
Maatregelen die hieraan bijdragen zijn onder andere het atrium, klimaatplafonds, een transparant dak met daaronder de bladeren en het geoptimaliseerd gevelontwerp. De hoge score is mede de verdienste van architect Benthem Crouwel Architects en bouwbedrijf J.P. van Eesteren, die een prominente rol speelden in het bouwproces.

Bij de zoektocht naar een de nieuwe werkplek was het van belang dat het een leegstaand kantoorpand zou zijn, binnen de ring van Amsterdam én op loopafstand van een treinstation. Begin oktober namen de Goede Doelen Loterijen hun intrek in het nieuwe onderkomen, waar nu ruim 600 mensen werkzaam zijn.

Aangename werkplek
De bovengenoemde inspanningen vormden de basis voor het BREEAM-NL Outstanding certificering voor het ontwerp van het pand. Dat er nu ook daadwerkelijk een Outstanding oplevercertificaat is behaald, is volgens DGBC-directeur Annemarie van Doorn niet meer dan terecht. “Er is echt geluisterd naar de wensen van de werknemers om te zorgen voor een gezonde en comfortabele werkomgeving. Dat daarbij gebruik is gemaakt van duurzame innovaties, en dat deze door henzelf zijn gefinancierd is lovenswaardig.” Van Doorn hoopt op een ambitieus vervolg. “Het zou mooi zijn als de Goede Doelen Loterijen zich nu verbinden aan de Paris Proof ambities.”

Boudewijn Poelmann, directievoorzitter van de Goede Doelen Loterijen: “Ik ben ongelooflijk trots op het feit dat we het meest duurzaam gerenoveerde gebouw van Nederland tot stand hebben gebracht. Dit sluit naadloos aan op de missie van de Goede Doelen Loterijen bij te dragen aan een duurzame en rechtvaardige wereld. Hiermee hopen we ook anderen te inspireren.”Reacties


Laatste nieuws