Blauwhoed geeft Rotterdamse wederopbouwkunst een tweede leven

Projectontwikkelaar Blauwhoed heeft twee wederopbouwkunstwerken aangekocht uit het oude gebouw van het Erasmus MC, beter bekend als het voormalig Dijkzigt-ziekenhuis in Rotterdam dat binnenkort wordt gesloopt. Het betreft een muurschildering Kinderen in het bos van Dolf Henkes (zie hoofdfoto) en een mozaïek Vogels en vissen van Jan Bezemer, beide uit 1961.

Deze typische Rotterdamse kunstwerken van vier bij zeven meter per stuk krijgen een tweede leven in de nieuwbouwprojecten STACK (een ontwikkeling van Blauwhoed en AM samen) en Eden District, die Blauwhoed ontwikkelt op respectievelijk de Mullerpier en de Lloydpier in de Maasstad.

Uitgelezen kans
Marcel Groeneweg, ontwikkelingsmanager bij Blauwhoed vertelt: ‘Toen de Werkgroep Monumentale Kunst (WMK) van Erfgoedvereninging Heemschut bij ons aanklopte met hun noodkreet om deze bijzondere werken te behoeden voor sloop, waren wij meteen geïnteresseerd. Rotterdam is dé wederopbouwstad van Nederland. De verwoesting die de Tweede Wereldoorlog had aangericht, werd aangegrepen om de stad helemaal opnieuw op te bouwen. Een bloeitijd voor kunstenaars en architecten, die nauw samenwerkten om met de weinige middelen die er waren, een nieuwe beweging op gang te brengen. Met hun werken gaven de kunstenaars uiting aan het verlangen naar harmonie, verbondenheid en gemeenschapsleven. Er heerste een enorm ‘vooruitgangsoptimisme’ dat in de kunstwerken naar voren komt. Het zou toch eeuwig zonde zijn als een dergelijk belangrijk stuk Rotterdamse historie verloren zou gaan? Daarnaast zijn de projecten STACK en Eden District alles behalve standaard. Voor ons was het dan ook een uitgelezen kans om deze projecten straks te verfraaien met een uniek kunstwerk.’

Vogels en vissen van Jan Bezemer

Johanna Jacobs, voorzitter van de WMK roemt de samenwerkingsbereidheid van Blauwhoed. ‘Het is van grote waarde dat deze kunstwerken een tweede leven krijgen. De kennismaking met Blauwhoed was heel open. Er werd meteen in oplossingen gedacht en de overeenkomst was snel gesloten. En dat is prettig, want de sloop van het oude ziekenhuis begint nog voor het einde van het jaar. We hopen dan ook dat andere projectontwikkelaars dit voorbeeld willen volgen. Er zijn namelijk nóg twee kunstwerken beschikbaar.’

Kunstwerken met zorg verwijderd en opgeslagen
De WMK zorgt ervoor dat de werken van vier bij zeven meter uit het voormalige ziekenhuis worden verwijderd en opgeslagen, totdat STACK en Eden District zijn gebouwd. Het verwijderen van de werken gebeurt via de zogeheten Strappo-methode, die het mogelijk maakt om de grote werken van de muur te verwijderen en in delen op te slaan.

Het zal zeker nog tot 2020 duren voor de kunstwerken te bewonderen zijn op hun nieuwe locatie. Eden District gaat in december in verkoop, STACK in het tweede kwartaal van 2019. Pas als het merendeel van de woningen is verkocht, start de bouw.

Reacties

Lees onze special over Special Woonvormen