Nog meer druk op taxatietarieven? Motie aangenomen in Tweede Kamer

Een motie van PvdA-kamerlid Henk Nijboer over lagere kosten voor (woning)taxatierapporten is met een ruime meerderheid aangenomen.

De motie werd ingediend op 14 november en luidt als volgt:

''De Kamer, gehoord de beraadslaging, overwegende dat taxatierapporten honderden euro’s kosten; overwegende dat de waarde van taxatierapporten kan worden betwist, zoals ook blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond; verzoekt het kabinet, om in gesprek te gaan met banken om ervoor te zorgen dat mensen minder geld kwijt zijn aan taxatierapporten, en gaat over tot de orde van de dag.''

De motie is met 115 stemmen aangenomen. Alleen de VVD (33) en Forum voor Democratie (2) stemden tegen. Het is aan het kabinet om te beslissen wat er met een aangenomen motie gebeurt. Hier geldt 'de regering regeert'. Er zijn talrijke voorbeelden van niet-uitgevoerde moties.

Reactie VBO Makelaar
VBO Makelaar is onaangenaam verrast over de motie-Nijboer (PvdA), liet de organisatie gisteren in een statement (voorafgaand aan de stemming) weten. ''De strekking van de motie is dat een taxatierapport van ‘honderden euro’s’ te hoog is en dat banken moeten zorgen voor een lagere prijs. De richting die met deze twijfelachtige redenering wordt ingezet, verbaast VBO Makelaar in hoge mate. De motie gaat immers volledig in tegen de ingezette kwaliteitsverbreding van taxatierapporten en legt eenzijdig de nadruk op prijs boven kwaliteit. Terwijl de focus van brancheorganisaties, marktpartijen, het NRVT én partijen zoals het Ministerie van BZK, AFM en DNB juist ligt op een stevige doorontwikkeling van taxaties.'' Lees hier het hele bericht.

Zwaard van Damocles
De motie is een tweede zwaard van Damocles dat boven de taxatiemarkt hangt. Eerder al ging VJ door middel van een uitgebreid onderzoeksdossier in op de druk die ligt op de tarieven die taxateurs hanteren, vooral gevoed door de banken. Hier vindt u er alles over.

Bent u taxateur en wilt u reageren op deze motie? Mail ons op redactie@vastgoedjournaal.nl.

Foto: Created by Photoangel - Freepik.com.
 

Reacties

Dennis Van Dalen

Buitengewoon vreemd! De politiek is niet in staat om in te grijpen in uit de hand gelopen marktwerking in de zorg. En nu maakt men zich ineens druk om zogenaamd te hoge taxatiekosten voor consumenten. Ik zou zeggen: schoenmaker hou je bij je leest!

Geplaatst op 21 november 2018 om 11:42


Peter Homan

Waar gaat dit over ?
Het doen van een taxatie is een privaatrechtelijke overeenkomst tussen een taxateur en een rechtspersoon die een hypothecaire financiering voor een onroerende zaak wenst te hebben.
Dit is iets waar een bank geen enkele invloed op mag hebben.
De overheid zeker niet.

De overheid zelf pakt 2 % OVB op woningen en 6 % OVB op BOG zonder er iets voor te doen.
Banken geven hypotheken en pakken daar ook pittige marges op.

Mag een taxateur die de basis legt voor een financiering dan afgescheept worden met een uurloon waarvoor je geen bedrijf draaiend kunt houden.
Als het mis gaat dan weet men de taxateur te vinden die in te weinig tijd een kwalitatief mager iets in elkaar gedraaid heeft te vinden.

Geplaatst op 21 november 2018 om 14:34