‘Wij zijn klaar voor de aanpak van Groningse huizen’

In Ten Post, midden in het Groningse aardbevingsgebied, de Postkoamer geopend. Het plan is om in de komende periode in het vernieuwde voormalige postkantoor rondetafelgesprekken te houden met bewoners, woningbouwcoöperaties, bouwers en bestuurders te voeren om samen te werken aan een toekomstbestendige aanpak van Groningen.

Het gebouw is versterkt, verduurzaamd en verbeterd. De nu veilige en energieneutrale woning wordt de komende twee jaar gratis ter beschikking gesteld aan Hanneke van 't Slot, die optreedt als ambassadeur van toekomstbestendig wonen en gastvrouw wordt van de Postkoamer.

Eerste gesprekken gevoerd
Het eerste ronde tafel gesprek werd vandaag gevoerd met onder meer gedeputeerde Eelco Eikenaar van Groningen, Directeur generaal Chris Kuijpers van het ministerie van BZK, Jan Boer van het Groninger Gasberaad en drie van de initiatiefnemers van het project. Directeur van Urgenda Marjan Minnesma: "Van Wijnen, Quakeshield en Urgenda laten hier zien hoe je uit een ellendige situatie iets positiefs kunt maken. Als we de huizen tegelijk versterken én verduurzamen kunnen de Groningers weer veilig wonen en dragen ze bij aan een oplossing voor het klimaatprobleem. Het mooie is dat ze meteen af zijn van hun energierekening."

Toekomstbestendige aanpak
Peter Hutten van Van Wijnen: "Wij hebben dit huis aangekocht omdat het goed model staat voor de problemen met de huizen hier: onveilig, slecht geïsoleerd én karakteristiek voor het aanzicht van het dorp. Dit huis is succesvol aangepakt en nu toekomstbestendig. Daarmee laten we zien dat we er klaar voor zijn om in het aardbevingsgebied aan de slag te gaan." Voor constructieve gesprekken over de financiering, scholing en praktische invulling is nu een ruimte gecreëerd waar iedereen welkom is om mee te praten. Hutten: "Wij zijn in elk geval klaar voor de aanpak van Groningse huizen."

Zelf kijken en ervaren
Het nu bewoonde postkantoor zal een paar keer per jaar worden opengesteld zodat Groningers kunnen kijken wat het betekent om energieneutraal te wonen. Hoe verwarm je met een warmtepomp en lage temperatuur radiatoren, hoe ziet een instant heater er uit? Ook in de Postkoamer zelf, die vaker toegankelijk is, kan bezoek zien hoe QuakeShield werkt. Dankzij een elastisch materiaal in sleuven in de gemetselde muur wordt het huis aardbevingsbestendig, zonder leefruimte in te leveren of het aangezicht aan te tasten.Reacties


Laatste nieuws