Amsterdam Woont richt zijn pijlen op MRA en groeiende groep expats

Nieuwbouwplatform Amsterdam Woont heeft de eerste stappen gezet om het platform uit te breiden naar de gehele Metropoolregio Amsterdam. Vanaf vandaag is ook het nieuwbouwaanbod uit de gemeenten Haarlemmermeer en Lelystad te vinden op de website. Daarnaast is al het nieuws op de website nu ook in het Engels te lezen.

De wethouders van beide gemeenten hebben daartoe op woensdag 6 juni op vastgoedbeurs PROVADA in Amsterdam hun handtekeningen gezet. Haarlemmermeer en Lelystad zijn de eerste gemeenten uit de Metropoolregio Amsterdam (MRA) die aanhaken bij Amsterdamwoont.nl.

33 gemeenten
Voorzitter Niek Verveen van Amsterdam Woont vertelt: “We zijn trots op deze uitbreiding en blij dat Lelystad en Haarlemmermeer als eerste gemeenten hebben getekend. Uiteindelijk willen we met de gehele MRA gaan samenwerken en al het nieuwbouwaanbod en –nieuws van de 33 gemeenten op onze website presenteren.”

Amsterdam Woont is zes jaar geleden opgericht en trekt inmiddels maandelijks zo’n 75.000 bezoekers. Bijna 31.000 mensen ontvangen twee of drie keer paar maand de nieuwsbrief met het laatste nieuwbouwnieuws. Meer weten? Klik hier.

Druk op de woningmarkt
De uitbreiding heeft alles te maken met de druk op de woningmarkt in de hoofdstad. Hierdoor zoeken steeds meer mensen hun woonheil in de regio. Amsterdam Woont volgt die ontwikkeling door steeds meer aanbod uit die regio te presenteren. Elke regiogemeente die meedoet, krijgt op de site een eigen landingspagina. Daarop staan onder meer het actuele nieuwbouwaanbod in die gemeente, eventuele zelfbouwkavels, het laatste nieuwbouwnieuws en informatie over wijken en voorzieningen. Een van de voordelen daarvan is dat aan woningzoekenden die in de gemeente van hun voorkeur niet vinden wat ze zoeken, vergelijkbaar nieuwbouwaanbod kan worden gepresenteerd uit een naburige gemeente. Tijdens de PROVADA zijn de landingspagina’s van Haarlemmermeer en Lelystad gepresenteerd.

Groeiende groep expats
Dit is niet de enige verandering op het platform, ook is het projectnieuws vanaf vandaag in het Engels beschikbaar en binnenkort is de gehele website vertaald. Hiermee wil Amsterdam Woont niet alleen Nederlandse woningzoekenden bereiken maar ook een steeds grotere groep expats. Volgens Noor Hulskamp, projectmanager bij In Amsterdam, is deze informatievoorziening hard nodig. “Maar 30% van de 145.000 internationale werkers die de regio rijk is krijgen begeleiding bij het vinden van een woning. En maar 3% krijgt structurele begeleiding.”

Het beeld van de rijke expat wordt ook steeds meer een mythe, want de gemiddelde internationale werker verdient maar een jaarsalaris van €25.000. Hulskamp: “Met een budget van €800 per maand voor een woning ga je geen huis vinden in hartje Amsterdam. Daarom is het van belang dat de Metropoolregio Amsterdam duidelijk naar voren komt als toekomstige plek om te vestigen. We bevinden ons in een metropoolregio met daarin de hoofdstad als middelpunt, maar Amsterdam is meer dan alleen de binnenstad.”

Daarbij geeft Hulskamp aan dat de internationale werkers geen tijdelijke doelgroep zijn. “Gemiddeld blijven meer dan de helft van deze groep 10 jaar of langer in Nederland. Dus zij zijn bereid om een huis te kopen en willen zich hierop oriënteren. Niet iedere gemeente heeft een duidelijk aanbod in het Engels beschikbaar, dus daarom is Amsterdam Woont een uitkomst.”

Metropoolregio Amsterdam

Lelystad als oplossing
Namens de gemeente Lelystad bekrachtigde wethouder Ed Rentenaar met zijn handtekening de deelname van Lelystad aan Amsterdam Woont. “Lelystad voegt met ontwikkelingen als uitbreiding Lelystad Airport, binnenvaarthaven Flevokust, verbreding A6, doorontwikkeling toeristische voorzieningen aan de kust zoals Bataviakwartier, maar ook met een gevarieerd woningaanbod meerwaarde toe aan de Metropoolregio.”

“Door de komst van bijvoorbeeld bedrijven als Inditex wordt er meer werkgelegenheid in de regio gecreëerd en ook voor deze mensen moet er een huis beschikbaar zijn. Lelystad kan met de toegenomen druk op de woningmarkt voor veel woningzoekenden in de regio Amsterdam de oplossing zijn. Met Amsterdam Woont wordt die doelgroep actief opgezocht; de horizon in hun zoektocht naar betaalbare en goede woningen in een complete stad, maar met Amsterdam binnen handbereik, wordt daarmee een stuk groter,” aldus de wethouder.

Fotobijschrift: links Niek Verveen, voorzitter Amsterdam Woont en rechts, wethouder Ed Rentenaar van gemeente Lelystad. 

Reacties