Hoe kan techniek bijdragen aan een plezierige en gezonde werkomgeving?

“Niet iedereen is een buitenmens, maar niemand is een binnenmens. Ken je die slogan van Bever Buitensport? Toch zitten we 90% van onze tijd binnen.” Aan het woord is Marc Hopman, sinds 2 maanden Revitalisatie directeur bij Croonwolter&dros, waar hij zich bezighoudt met het vraagstuk hoe je kantoren duurzamer en de werkomgeving plezieriger en gezonder kunt maken door middel van slimme techniek. VJ ging in gesprek met een bevlogen man.

“Duurzaamheid staat vandaag de dag hoog op de agenda”, zo zegt Marc Hopman, “maar ik ben er al heel lang van overtuigd dat gezondheid, zeker in de kantooromgeving, minstens zo belangrijk is. Dat heeft vooral te maken met een verschuiving. Nog niet zo lang geleden was het belangrijkste kapitaal van een onderneming materieel; tegenwoordig gaat het steeds meer om de werknemer, de mens. Dus moet je er als onderneming voor zorgen dat je medewerkers in een gezonde omgeving kunnen werken. Want dan presteren ze het beste. Kijk maar eens naar ondernemingen als Apple, Google of Booking: zij doen er alles aan om een werkomgeving te creëren die niet alleen sexy is, maar ook gezond. Productiviteit en gezondheid gaan hier hand in hand. Dat geldt voor het eten dat wordt geserveerd in de bedrijfskantine, maar zeker ook voor de werkplek.”

Revitalisering
Hopman is bij Croonwolter&dros binnengehaald om handen en voeten te geven aan de eerste van de drie speerpunten van de onderneming: revitalisering, smart buildings en Configure life cycle management. Drie punten die nauw samenhangen en elkaar versterken in de ogen van Hopman. Hij richt zich wat betreft zijn specialiteit revitalisering daarbij op drie aspecten: slimheid, duurzaamheid en vitaliteit.

Hopman: “Wat betreft dat eerste punt, slimheid, kun je zeggen dat data steeds belangrijker worden. Wij verzamelen via sensoren data die ons inzicht geven in een gebouw en de mensen die er werken. Door het binnenklimaat nauwkeurig te monitoren kan er efficiënter worden omgegaan met dingen als energie, temperatuur- en lichtregeling, luchtverversing, et cetera. Je ziet op het ogenblik een tendens om al die aspecten die invloed hebben op het werkklimaat individueel regelbaar te maken. Dat kan in combinatie met automatische regelingen waarbij de installatie bijvoorbeeld zelf registreert hoeveel mensen er op een gegeven ogenblik in een ruimte zijn en daar de hoeveelheid verse lucht die erin wordt geblazen op aanpast. Op die manier kan ook de verlichting automatisch worden aangestuurd: hoe feller het licht van buiten, hoe minder kunstlicht wordt geleverd.”

Van bezit naar gebruik
Ook het onderhoud kan via de genoemde slimme technologie efficiënter worden aangepakt. Deze technologie maakt ook onderhoud op afstand en predictief onderhoud mogelijk, waarbij voorspeld kan worden wanneer bepaald onderhoud nodig zal zijn, zodat storingen en dus onverwachte kosten kunnen worden voorkomen. Croonwolter&dros zet dus slimme technologie in om alle mogelijke data in en rond een gebouw te verzamelen en vervolgens te gebruiken om processen aan- en bij te sturen.

Hopman: “Door data te koppelen kun je niet alleen de energieprestaties van een gebouw pro-actief managen, maar ook tal van andere functies volgen om te kijken of onderdelen van een prestatiecontract worden gehaald of niet gehaald. Dat past perfect in de huidige tendens om niet meer te betalen voor bezit maar voor gebruik. En te gaan van business case naar value case. Door toepassing van geavanceerde techniek kun je er dus voor zorgen dat ook bestaande, of verouderde kantoorgebouwen een plezierige, gezonde werkomgeving bieden.”

Meer weten?
Bent u geïnteresseerd in de wijze waarop Croonwolter&dros techniek inzet bij revitalisering om daarmee te zorgen voor een plezierige, gezonde werkomgeving? Neem dan contact op met revitaliseringsdirecteur Marc Hopman. U kunt hem bereiken op: 06 20762177 of via de mail op: marc.hopman@croonwolterendros.nl.



Reacties


Laatste nieuws