Gemeente Vianen breidt uit met nul-op-de-meter woonwijk

Een primeur voor de gemeente Vianen: deze week is de allereerste nul-op-de-meter woning opgeleverd in de gemeente. Dit duurzame huis staat in het project Wonen in Helsdingen van projectontwikkelaar Blauwhoed.

Om dit feestelijke moment te vieren, knipten wethouder André Landwehr, Phillip Smits, algemeen directeur bij Blauwhoed en Marcel Pfaff, directeur bij Ballast Nedam, een grote groene strik door die op de twee-onder-een-kap woning was aangebracht. Daarna volgde een rondleiding door het huis langs alle energiebesparende maatregelen.

"Wij zijn trots op dit resultaat", vertelt wethouder Landwehr. "Hiermee is onze ambitie om de stad meer energieneutraal te maken, weer een stukje dichterbij gekomen."

95 woningen erbij
Helsdingen wordt een gevarieerde wijk met 95 woningen in zeven verschillende woningtypes. Zo zijn er starterswoningen, eengezinswoningen, herenhuizen, zogeheten 'Haakse woningen', bungalows, tweekappers en vrijstaande woningen. Daarnaast ontwikkelt Corporatie Lekstede Wonen er in eigen beheer een gebouw met huurappartementen.

EPC neutraal
De 'Haakse' eengezinswoningen zijn energieneutraal (EPC 0). De tweekappers zijn nul-op-de-meter, met een EPC van -0,4. Alle woningen in Helsdingen hebben een EPC van maximaal 0,4.

Ballast Nedam bouwt de woningen in Helsdingen. Naar verwachting is de wijk in het najaar van 2018 klaar.

Reacties